Friday, March 18, 2011

Bukan Semua Botol Susu AVENT BPA Free

Salam dears,
Berikutan pengharaman botol susu BPA baru baru ni, Mama pun google cari apa brand yang BPA free.  And terjumpa a few sites yang mengatakan bukan semua botol susu AVENT ialah BPA free.  Walaupun Avent dah kluarkan BPA free bottles in summer of 2008 (source) tapi penjualannya di Malaysia only started in the first quarter of year 2009 (source).  And botol AVENT yang 'Airflex' is made from polycarbonate dan ada BPA (source).

Si kembar ni lahir in September 2008 and seingat Mama masa tu memang beli yang AVENT Airflex pun.  Also ada jugak a few bottles yang hand-me-downs from my friends.  Maklumlah botol Avent kan tahan lasak & leh guna lama, so some of my friends pass kat Mama botol Avent yang anak diorang pernah guna but still in very good condition.

Adehh...slama ni Mama confident je ingatkan semua botol susu yang ada kat umah tu BPA free, maklumlah Avent tu brand mahal kan.  Korang pun kalau ada botol Avent yang lama lama kat umah tu, eloklah check jugak.  Yang BPA free ni kalernya kekuningan skit, cam gambar kat bawah tu.  And masa beli make sure kat kotak memang ada tulis BPA Free.

Nampak kan perbezaannya?
Yang belah kiri is the old Avent non-BPA-free bottles, and yang belah kanan ialah yang BPA-free (source: Kaki Shopping)

 Kat kotak mesti ada tulis BPA Free  
(source: Kaki Shopping)

So smalam Mama dah pi Sogo untuk beli botol baru untuk si kembar nak ganti semua botol Avent yang ada kat umah tu.  Tapi nak beli yang brand Pureen sebab Pureen pun ada BPA free & harga jauh lebih murah.  Lagipun si kembar memang dah ada guna botol Pureen jugak, so tau serasi ngan diorang.  

Tapi cari yang Pureen tak cukup set plak, so end up buying Baby Kiko Wide Neck bottles, harga RM8.90 je sebotol.  Malam smalam bagi kat si kembar minum sebelum tido, diorang sronok siap jerit 'yay! yay!' sebab dapat botol baru hehehe.  Lega rasanya sebab dapat yang murah but still selamat untuk digunakan oleh si kembar :-)

34 comments:

Lyna Shaari said...

avent bpa free dh ada ..nak tau beza botol die bukan color puteh jernih but keperangan2an skali tgk mcm air berkarat.haa..yg tuwla anti-colic nye..yg botol puteh jernih tu non bpa free

hadina said...

alamak..kena check semula ni...ingatkan Avent BPA free..mekasih sbb kongsi info :)

Kyra said...

aar bby kiko pon buleh guna jga..dekat botol die ada no 5 kan

ch@ said...

ahaaa betul tu kakNani, kita pun search juga brand avent ni, penat explain dgn ABi, rupanya dia beli pureen je. BPA free, cantik sampai kita pun terpikat. tapi adik Oni sok nak avent, beli skali tuk kakak. hahahaa tamak kakLong Oni ni.

Zakiyah Zainon said...

a'ah...betul..tak semua avent BPS free..tgk betul2..yang BPA free selalunya botol kelabu sikit dan lembut bila di tekan...

suka dapat botol baru ekkk....kopakkan kalau beli mahal2..dah tu sekali beli kena 3 hahahaha..rezeki anak-anak..ok latu

sarah-najwan said...

tq bg info ni mama
akak nk pi cari botol susu baru utk mek sarah dan najwan tu..

nmpk gaya cam nk cari avent..biarlah mahal asal tahn lasak dan baiuk utk anak..

Juliet_iRa~" said...

kalo botol susu nmpk jernih tu ada BPA la ea..nmpk cntik tp bahaya kan..
bgusnya mama ni..trus beli baru utk twins tu..:)

EiJa ZaQuaN said...

ohh..baru tau..
eija baru jerk igt nak tukar jenama EVENT pulak for my 2nd baby..

sebelum ni eija setia dgn brand MAM..
brand MAM pun dh ok sgt..tp saje nak tukar citarasa pulak..ehhee

Mama Kembar 3 said...

Lyna Shaari: Yup betul tu. Smalam tgk kat sogo smalam mmg jual semua avent yg bpa free ja.


hadina: welcome. mama pun sama, ingatkan semua avent ni bpa free sbb harga mahal. lega skarang dah tau camna nak bezakan.


Kyra: yup, mama check dulu ada no 5 baru beli, pastu mmg ada label 'BPA free' tu.


ch@: hehehe botol pureen mmg banyak yg cute cute je designnya. eh ehhhh kak long oni ke ummi oni yg tamak? hehehe


Zakiyah Zainon: bukan 3 btl, tp smalam skali beli 9 botol tau! 3 set = 3 bijik sorang. 2 set untuk umah + 1 set untuk kat taska (sbb sblm ni dah ada yg pureen 1 set kat taska). Sebab tu laa tak dpt nak beli yg avent, tak cukup bajet :-)


sarah-najwan: botol avent mmg best kak. yg si kembar nye dr diorang kecik sampai skarang still elok lagi walaupun dah slalu kena baling, ketuk dinding, pijak etc etc. kalau ada bajet, tak yah pening pening cari brand lain, beli je avent kak.

Mama Kembar 3 said...

Juliet_ira: bila dah tau ada bpa, mmg tak pk panjang laa nak tukar botol.. untuk anak anak kan :-)


Eija Zaquan: haa MAM pun ada yg BPA free kan? kalau nak tukar avent pun ok, just make sure ada label bpa free tu je laa

munna said...

ingatkan nak cari botol susu baru utk Kakak Meya... tapi pujuk2 dia minum pakai cawan ... Alhamdulillah dah 3 hari minum susu tanpa botol

aanie said...

thanx mama...baru tau...sy pun mmg pakai avent..ari tu dah lega dah igtkan avent semua BPA-free..rupanya yg air-flex tu x ek??adeih, dh la ada 1 kotak lg yg belum pakai...

dlu terbeli gak 1 yg botol kuning tu...ptt la yg botol kaler kuning tu lagi mahal..huhu...

ina said...

tq 4 the info...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

me guna pureen ajer, tak sampai sepuluh :) janji bpa free :)

IbuAmirAmirah ;P said...

Aevnt kalo yg BPA free, harga die lebih mahal dari biasa..try tgk tomeetipee (kalo x silap eja)..ok jugak harganya..heheh

mamafarhan said...

haduiiii kena cari botol baru la gamak yer... x pe la ptg karang gi beli...thank yer mama....

Aku Ibu Muda said...

ye betul...mcm saya ada kedua-dua jenis botol AVENT tu...tapi yg non BPA Free tu just guna untuk simpan EBM :) By dat time nak panaskan balik, tuka masuk botol lain...

My Aisy said...

alamak...jap nak gi check kotak dia...bahaya gak ye...harap2 BPA Free...tengkiu for the info...

Adyshariz said...

banyak dh bottle hariz yg kene buang, yg avent pon sama, yg lama mmg non BP..jap gi nk pegi shopping botol la jawapnya

Mamaleesya said...

mamaleesya ada baca kat magazine. botol BPA kalo ada dalam 3-4 bijik utk sorang anak bole digunakan dalam tempoh 6bln ke sthn. pastu kene tukarkan. Jadi kalo kuantiti botol susu anak kita sikit, kene tukar awal lagi. demi kesihatan anak

ShimaSalleh said...

sy pun br beli smlm. Tp beli jenama anakku yg ada free bpa juga. Pas diakaun dpt la RM8 :)

Lyna Shaari said...

belila botol susu terbaru keluaran MAM..huhu.harga pun blh tahan mahalnye jgk..tp elok sgt sb die anti colic...tak kembung perut baby

Redbloodsnow said...

oooo gitu ea perbezaan non BPA free dgn BPA free ek. tp tu la...botol susu avent mmg mahal giler. parkinson rs nk beli..hahahaha.

ceaaa..zie ni bckap mcm lah dh kawen n ada anak...haha :P

CT @ Acik Na said...

salam...
baru je incik hub sy soh buang botol anak2. Esok baru nak g beli yg baru utk dorang... niway, thanks for the info :)

bella said...

thanks for the info :)

ummi nia said...

kalo yg putih biasa tue bkn bpa free la yer..tp nape kat kotak dia tulis bpa free

Ummi Zayda said...

thankz 4 info mama...sya pon guna avent gak..tp yg lama x tau plak non bpa or sebaliknye...aduh~~
yg bru ni pkai yg kaler dia kelabu skit ngn ada tambahn ape tah kalo tutup guna tu susu x tumpah..tu bpa free ke x..x sure la..kotak pon da koyak n buang..si kembar sya la keje kan,hadeiii....

Cik Puan Fara said...

thanks for sharing the info.. baru blei botol susu 2bln lps.. n amik yg anti colic- kaler kuning2 sikit.. igtkn semua AVENT punye BPA Free.. huhu

..m@m@ T0meLL.. said...

me pn dh tuka botoi new utk my dote tp brand pureen jek.next time nk kene tmbh lg 2 gak ni,nk try bli Avent plak la tp leh thn gak harge nye yek,ngeeee

sharEna said...

http://www.philips.com.my/c/avent-baby-bottle-feeding/28511/cat/

boleh klik link kat atas utk penerangan lebih lanjt ttg Avent bottle feeding yer

mostly FAQ on BPA free =)

precious mama said...

Kalau anda semua nak beli botol susu Avent atau product Avent yang lain, boleh singgah ke blog saya : ibuhaziqshop. harga sangat - sangat berpatutan jika dibandingkan harga di pasaran. Kalau yg botol susu tu memang BPA free. Jenguk-jenguklah yer

Malay-Kadazan girl said...

Thank you for sharing this. I did not realised about the BPA things. Unfortunately for my 1st son can't remember what bottle he used. But fortunately for my second son we used tommee tippie BPA free without even realising it.

Anonymous said...

Klu yg kale biru ckit2 tu Bpa free x?

Mama Kembar 3 said...

Anonymous: tak sure laa plak, try tgk kat kotak ada tak tulis?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...