Tuesday, March 15, 2011

Soalan Lazim Pengharaman Botol Susu Bayi BPA

Salam dears,
Rasanya ramai dah tahu yang botol susu bayi yang ada BPA akan diharamkan penjualannya berkuatkuasa 12 Mac 2012 kan?  Mama nak kongsikan beberapa soalan lazim berkaitan pengharaman botol susu bayi BPA, infor ni Mama ambik dari laman web rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia sendiri.  Moga ia dapat membantu kita untuk lebih peka tentang BPA ni.


1. APAKAH ITU POLIKARBONAT?
Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi.

2. APA ITU BISPHENOL A (BPA)?
BPA ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar.

3. BAGAIMANA MENGENALI BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?
Botol susu bayi polikarbonat ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:
  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PCPla_7PC.jpg
  3. Nombor 7 dan ‘other’ Pla_7ot.jpg
Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau ‘Bebas BPA’.

4.        APAKAH KESAN BPA KE ATAS KESIHATAN MANUSIA?
BPA diketahui boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon yang menyebabkan gangguan sistem fungsi tubuh.

5.        BAGAIMANAKAH BAYI BOLEH TERDEDAH DENGAN BPA MELALUI BOTOL SUSU POLIKARBONAT?
BPA boleh berpindah daripada botol susu polikarbonat ke dalam susu bayi seperti berikut:
  • Permukaan dalam botol susu bayi yang calar atau rosak.
  • Air panas dimasukkan terus ke dalam botol susu bayi
6.  APAKAH LANGKAH PROAKTIF KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA DALAM MENANGANI ISU INI?
  • KKM mengambil keputusan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA berkuatkuasa 1 Mac 2012.
  • KKM memberikan tempoh masa satu (1) tahun kepada pihak industri untuk menghabiskan botol susu bayi polikarbonat yang sedia ada di pasaran tempatan.
  • KKM dengan kerjasama agensi seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Kementerian  Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan Kementerian Penerangan akan membuat hebahan secara meluas kepada kumpulan sasar serta mengedarkan bahan-bahan pendidikan kesihatan berkaitan perkara ini.
7.  MENGAPA KKM  MASIH MEMBENARKAN PENJUALAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT SEHINGGA SATU (1) TAHUN WALAUPUN KESANNYA KE ATAS KESIHATAN MANUSIA TELAH DIKETAHUI?
Tindakan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat terutamanya untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi. 

KKM memberikan masa perubahan (transition period) secara berperingkat kepada semua pihak untuk ‘phasing out’ botol susu polikarbonat yang mengandungi BPA. Tindakan ini adalah selari dengan tindakan negara-negara lain yang telah mengharamkan BPA.

8.  KENAPAKAH PENGHARAMAN INI DIKENAKAN KE ATAS BOTOL SUSU BAYI SAHAJA?
Tindakan ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi.

9.  APAKAH LANGKAH BERJAGA-JAGA SEKIRANYA PENGGUNA MASIH MENGGUNAKAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?
Pengguna disarankan mengikut langkah berjaga-jaga seperti berikut : 
  1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada.  Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.
  2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.
  3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.
  4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.
  5. Namun begitu, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing.
10.    APAKAH CARA TERBAIK UNTUK PENGGUNA SEKIRANYA MENGGUNAKAN AIR PANAS UNTUK MENYEDIAKAN BANCUHAN SUSU DALAM BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?
Bancuhan susu boleh disediakan terlebih dahulu di dalam bekas lain yang bersih dan selamat.  Sebagai contoh, bagi bancuhan susu sebanyak 150ml, masukkan lebih kurang 100ml air panas ke dalam bekas lain yang bersih dan selamat dan tambahkan susu mengikut sukatan. Bila bancuhan susu menjadi suam, masukkan ke dalam botol susu bayi polikarbonat dan tambahkan air suam sehingga menjadi 150ml.

11.    APAKAH ALTERNATIF BOTOL SUSU BAYI YANG TERDAPAT DI PASARAN? 
Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran seperti  yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) kaca dan lain-lain. 

12.    APAKAH NEGARA-NEGARA YANG TELAH MELARANG  PENJUALAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT? 
Negara-negara yang telah mengambil langkah awal mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand dan negeri New York di Amerika Syarikat. Perkembangan terkini adalah pengumuman pengharaman botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA oleh pihak Kesatuan Eropah.

13.    APAKAH TINDAKAN YANG PERLU DIBUAT OLEH PENGGUNA SELEPAS 1 MAC 2012? 
Walaupun tarikh penguatkuasaan ke atas pengharaman botol susu bayi polikarbonat di pasaran adalah pada 1 Mac 2012, pengguna yang masih menggunakan botol susu bayi polikarbonat di rumah perlu memeriksa keadaan botol susu tersebut dan sekiranya tiada calar atau rosak, ianya masih boleh digunakan mengikut panduan KKM. Jika ada calar atau rosak, pengguna perlu menukar botol susu bayi polikarbonat tersebut kepada botol susu yang bebas BPA.

14.    ADAKAH PUTING SUSU BAYI MENGANDUNGI BPA?
Tidak. Puting susu bayi biasanya diperbuat daripada bahan seperti silikon dan getah yang tidak mengandungi BPA.

15.    BAGAIMANA KEADAAN PENGGUNA YANG PERNAH ATAU TELAH LAMA MENGGUNAKAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?
Tindakan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat terutamanya untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi. Tindakan pengharaman ini juga diambil adalah berdasarkan penemuan dan perkembangan terkini. 

Walau bagaimanapun, pengguna yang masih menggunakan botol susu bayi polikarbonat di rumah perlu memeriksa keadaan botol susu tersebut dan sekiranya tiada calar atau rosak, ianya masih boleh digunakan mengikut panduan KKM. Jika ada calar atau rosak, pengguna perlu menukar botol susu bayi polikarbonat tersebut kepada botol susu yang bebas BPA bagi mengurangkan pendedahan terhadap BPA.

16.    ADAKAH PERKAKASAN DAN BEKAS MAKANAN / MINUMAN BAYI SEPERTI PINGGAN, SUDU DAN CAWAN PLASTIK JUGA MENGANDUNGI BPA? 
Tidak. Perkakasan dan bekas makanan / minuman bayi biasanya diperbuat daripada bahan yang tidak mengandungi BPA seperti silikon, polypropylene, dan stainless steel.

17.    ADAKAH BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT MENGANDUNGI MELAMIN YANG BOLEH BERPINDAH KE DALAM SUSU?
Tidak. Botol susu bayi polikarbonat tidak mengandungi melamin. 

18.    APAKAH CONTOH BEKAS MAKANAN ATAU MINUMAN LAIN YANG DIPERBUAT DARIPADA POLIKARBONAT YANG MENGANDUNGI BPA SELAIN DARIPADA BOTOL SUSU BAYI?
Bekas makanan atau minuman yang biasanya diperbuat daripada polikarbonat adalah seperti botol menyimpan air (tumbler) dan bekas air guna semula.

19.    KENAPA KKM TIDAK MENGHARAMKAN BEKAS MAKANAN ATAU MINUMAN LAIN YANG DIPERBUAT DARIPADA BAHAN PLASTIK POLIKARBONAT? APAKAH TINDAKAN KKM SETERUSNYA?
Berdasarkan kepada pengetahuan masa kini dan bukti saintifik dari negara maju lain, tiada kesan terhadap kesihatan. Sehubungan itu tiada keperluan untuk mengambil sebarang tindakan pengharaman ke atas bekas makanan atau minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat selain daripada botol susu bayi buat masa ini.

Semua bekas makanan atau minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat perlu mematuhi Malaysian Standard MS 2234:2009 Plastic Materials and Articles Intended to Come into Contact with Food, di mana specific migration limit (SML) bagi BPA adalah pada paras 0.6 mg/kg (sama seperti negara EU).

KKM akan terus memantau produk-produk bekas makanan dan minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat di pasaran tempatan serta mengikuti perkembangan saintifik antarabangsa dari masa ke semasa berkaitan isu BPA ini.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia


~ Nasib baik selama ni Mama memang dok beli botol yang tulis BPA free untuk si kembar guna ~

19 comments:

fairuz said...

dah tu baby2 minum susu badan je la. huhu.. takpon minum susu dalam cawan. :D

Mama Kembar 3 said...

fairuz: untuk ibu ibu yang tak bekerja & yang susu badan masih banyak, best laa boleh fully breastfeed, memang itu pilihan terbaik untuk baby pun. But for working moms cam mama ni, masih banyak pilihan botol baby yg tak dak BPA, cuma kena make sure ada label BPA free je.

ch@ said...

kita kena tukar semua botol susu Oni, mujur sebelum ni kita dah amalkan langkah2 yg berjaga-jaga tu. mrABi kata, terus tukar yg baru, huuu.

✿ etiey erywan ✿ said...

tq for the sharing :)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

naseb bek kina bg adam bOtOl susu free BPA..

kita nie org melayu nie kena tukar pemikiran sikit. jgn la nak beli yg murah je...kenalah tukar yg mahal sikit utk kepentingan bersama. ape guna keja siang malam tapi bila tang beli bOtO susu anak nak berkira.

masa kina keje promoter part time barang AVENT... jarangla org melayu kita nak beli. mula² mcm nak beli...tapi bila tgk harga terus letak balik. katanya "MAHAL!!!".. tapi kina tgk bangsa lain.. dOrang x tanya kina pun. dtg terus amek je. kadang² x sempat nak prOmot. dOrang dah blaaaa...

KAMIHIDUP said...

ade juga tau pasal ni, xsalah KAMI botol mineral pun ade yg xboleh pakai byk kali. :)

munna said...

munna pun dah lama gunna botol BPA free utk kakak meya... yg yasmin mmg tak guna botol langsung sebab dia fully bf

sue a.k.a umi akif said...

salam...sblum ni slalu bc blog mama ni...;)...bl kua kat brite mlm td terus riso jek..kna p cr yg baru la ni....

nuruljannah sukhri said...

apa contoh botol BPA free mama?nasib belum beli lagi..

hasz1410 said...

pakai botol kaca kot... alternatif yang terbaik....

Farra Dhelina said...

kena pastikan lah free BPA kan..

Mama Kembar 3 said...

ch@: takpa laa cha, tukar je biar tak risau pasni


etiey erywan: welcome :-)


kinakoyu@mamaadam: mungkin diorang memilih yang murah sbb tak realise betapa negatifnya kesan bpa ni. Tp betul cakap kina, biar mahal skit untuk anak anak.


kamihidup: yup, mama pun pernah dgr gak pasal botol mineral tu, sbb tu tak elok guna berulang kali guna botol air mineral.


munna: untung yasmin dapat 'natural bottle' hehe


sue aka umi akif: elok laa cari yang baru, biar lega hati kan


nuruljannah shukri: setau Mama kalau yang branded macam AVENT, MAM, Medela, Dr. Brown's, Gerber, EvenFlo, NUK kebanyakannya BPA free. Kalau nak yang more affordable, Mama belikan botol brand Pureen untuk si kembar but cari yang tulis 'BPA Free'.


hasz1410: yup, rasanya skarang botol kaca yang ada cover ngan getah tu gaining popularity kan


Farra Dhelina: agreed! masa nak beli kena tengok label betul betul, kalau ada segitiga bernombor 7 tu jgn beli.

LiFe KaMi said...

kami pun cari botol susu yang tulis free bpa ,tapi ada juga botol susu yang label no 7 tu,nampaknya kena asingkan segera,thanks ingatkan kami..:)

Mama Kembar 3 said...

Life Kami: U r welcome. Sharing is caring ;-)

deela~ said...

sis... kalo botol biasa pn xleh lar kan, maksud sy bukan botol susu, sbb sy ada 1 botol minum ni yg ada tulis 7 n PC...

Mamaleesya said...

tq sharing

aeinmaen said...

Thanx 4 info:)

Mama Kembar 3 said...

deela: err tak sure laa dik. i think for now yg diharamkan is for botol susu je, sebab babies considered high risk group. Tapi kalau botol yg u ada tu digunakan oleh babies & children, better buang je laa..


Mamaleesya & Aeinmaen: U r welcome :-)

Aku Ibu Muda said...

nasib baik mmg x pernah beli botol2 ni. si kakak duk guna botol MAM je dari kecik sampai lah umur 2 yrs ++ ni. Now, dah 3 botol MAM dia guna.

Si adik pulak mmg x pakai botol susu. Just pakai picagari je sampai dah nak masuk 8 bulan sekarang ni...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...