Kenapa Beli Buku Teks Tu?

Salam dears,
Ini susulan daripada entry pagi tadi. Ramai gak yang komen kat blog & Facebook tanya Mama kenapa beli...kenapa tak mintak sekolah tukar je buku teks tu?

Yes, buku teks kalau tak elok boleh dikembalikan kepada sekolah & mintak tukar yang lain. Tapi Mama & Ayah decide untuk beli sendiri je sebab:

1. Hanya beberapa buah je buku yang rosak, malas nak kacau cikgu sekolah untuk tukar.

2. Harga buku teks tu tak lah mahal sangat & Mama masih ada lebihan bajet belanja persekolahan si kembar ni so boleh laa buat beli buku. Lagi pun pikir kalau beli majalah/novel yang dibaca sekali je sanggup keluar duit, apa salahnya beli buku teks untuk anak yang akan digunakan setahun lamanya kan?  

Hmm...harga sepinggan nasik kat food court Midvalley tu pun lagi mahal daripada sebuah buku teks ni kot. Err harga sekotak rokok lagiii lah mahal. Rokok -> dibakar, tapi buku -> dibaca, ilmu InsyaAllah kekal, ye dak? ;-)

3. Buku gantian yang pihak sekolah ada tu, biarlah sekolah bagi kat orang yang lebih memerlukan.

4. Akhir tahun nanti buku teks yang dibeli boleh bagi kat sekolah untuk budak budak lain plak guna tahun depan. So tak rugi beli buku tu semua.

Anyways, ni sharing infor, komen dari sorang cikgu kat my FB: "Kalau dapat buku yang dah rosak boleh bagitau guru kelas nanti ganti yang elok..buku sekolah tu jangan buang dulu..simpan bila hujung tahun pass back pada sekolah..depa kena track rekod buku yang ada@rosak@hilang".

Take note wokeh? ;-)

Labels: , ,