Sunday, March 20, 2011

Wanita Hamil Perlu Elak Guna Botol BPA

Salam dears,
Dalam sibuk sibuk golongan mak bapak dok mencari botol susu yang BPA free untuk anak anak guna, golongan ibu mengandung pun should take note jugak yer.  Bukan setakat beli botol susu BPA free untuk anak yang bakal lahir tu jer, tapi diri sendiri pun perlu elakkan guna bekas makanan & minuman yang diperbuat daripada bahan yang ada BPA tau.  

Sebabnya apabila memanaskan makanan dalam bekas makanan yang diperbuat daripada plastik polycarbonate dan meminum air dari botol yang diperbuat dari BPA, ibu hamil telah mendedahkan janin yang dikandungnya kepada BPA (source).  Janin dalam kandungan dan bayi adalah golongan yang paling berisiko jika terdedah dengan BPA ini kerana ia dikatakan mempengaruhi pembentukan otak dan perangai bayi (source).

In addition, untuk makluman semua, ni nombor kod plastik yang berbahaya kepada manusia (infor dicopy paste dari sini):

"Bekas ataupun botol plastik yang menggunakan nombor kod 1, 3, 6, dan 7 sebenarnya adalah tidak sesuai digunakan berulang kali, malah ada yang tidak sesuai digunakan sebagai bekas ‘bahan makanan’ manusia.

Sebagai contoh, botol susu dengan kod bernombor 6, sekiranya di pasar raya, ada juga pengilang yang meletakkan ‘BPA Free’, tetapi, walaupun jenis ini BPA Free, ia tetap tidak sesuai digunakan untuk botol bayi.

Nombor 6 menggunakan bahan Polystyrene. Bahan ini biasanya digunakan bagi membuat bekas CD, kaset, pembungkusan sabun atau bahan pembasuh dan ’sarang’ telur. Tetapi, pengilang tetap menggunakan bahan ini bagi membuat botol susu bayi!

Bahan bernombor 1 iaitu PET (Polyethylene Terephthalate) pula biasanya digunakan sebagai botol minuman ringan, air mineral, dan bekas bahan kosmetik. Bahan ini adalah bahan ‘pakai buang’. Digunakan sekali sahaja. Justeru, berhati-hatilah kepada mereka yang suka menggunakan botol air mineral berulang kali.

Bahan bernombor 3 pula terang-terangan namanya adalah PVC (Polyvinyl chloride), bukan bahan yang sesuai untuk bahan makanan. Biasanya ia digunakan sebagai getah paip, beg darah dan lain-lain. PVC juga dikenali sebagai ‘Plastik Beracun’ kerana mengandungi bahan toksin yang berbahaya.

Nombor yang sesuai bagi digunakan sebagai bahan botol bayi adalah bahan bernombor 5 atau PP (Polypropelene). Bahan ini biasanya digunakan sebagai botol ubat dan penyedut minuman."

Kalau ikut table tu, no. 2 dan 4 pun selamat digunakan

Hmm...rasanya semua ibu mengandung tau yang time peknen memang laa segala makan minum kena jaga sebab anak dalam perut tu bergantung 100% kat apa yang si ibu consume.  And now, nak makan & minum guna bekas apa pun mesti aware jugak lah yer.  Hopefully this infor is useful for all mommies-to-be out there :-)


P/S - Mama masih dalam mood menggoogle google infor on BPA nih, sebab risau memikirkan dah 2 tahun lebih si kembar minum susu guna botol Avent yang ada BPA tu huhuhu.... 

17 comments:

Proud Mama's Dairy said...

Tq sangat for the info... lum sempat google, jumpa kat sini, very informative. Aritu check bekas minum my son, nombor 7 rupanya... b4 this tak berapa concern sangat, except for the botol susu...

Laylihamid.blogspot.com said...

Thanks 4 d tips.Sebelum ni x pernah check pun.

myazuluv said...

>> thanks for the info..akan lebih berhati2 pasnih..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
botol bpa dan lain lain guna bpa ni haram kan terus kenapa ada tanguh tangguhkan kak

Izan Ishak said...

betul tu mama, kadang2 ibu yg pregnant pun terlepas pandang kan.

bab botol susu tu, anak2 izan sblm ni semua guna botol yg ada bpa tu... huhu... risau jugak ni, kesan dari penggunaan botol selama ni kan.

Farra Dhelina said...

mmg kena alert lh kan.. 1,3 6, 7

ShimaSalleh said...

huhu dh 2thn mama guna botol susu utk kembar tuh? Saya pun!!!!!!!!!! waaaaaaaaa... Sebab botol sumer free dpt adiah masa salin dulu. Br ni 1st time beli botol pp utk aqil!

Info menarik nih. Boleh share tak mama? Saya pun preggy gak nih :)

blackrosehunter said...

bagi minum pakai gelas jela..hehehe..
sebelum ni rasenya dh keluar isu ni..agak lama dh,sekarang baru timbul balik..


Blackrose's latest entry: Khasiat Buah Tembikai

Mama Kembar 3 said...

Proud Mama's Diary: sama laa kita, pasni tiap kali nak beli bekas makan/minum mesti kena check dulu


Laylihamid.blgospot.com & myazulu: welcome dears :-)


brutalsolo: ari tu baca kat website kementerian kesihatan, katanya kerajaan bg tempoh setahun ni supaya pengeluar dpt buat persediaan untuk phase out semua bpa bottles. So kita sbg pembeli ni elok lah terus stop je guna & elok lah aware supaya tak terbeli botol yg ada bpa


Izan Ishak: mama dulu time peknen pun tatau pasal bpa ni semua. Harap harapnya takde la kesan negatif kat anak anak kita kan?


Farra Dhelina: yup, kena ingat numbers to avoid.


ShimaSalleh: Share kan lah, elok utk pengetahuan semua kan


blackrosehunter: dulu isu ni tak hangat sangat kot, mama pun tak brapa tau pasal bpa ni sebelum ni. bila kerajaan dah haramkan baru ada awereness ttg ni.

++Kerudung Ungu++ said...

owh yke? thanx 4 the info...:-)

jln2 kt sni..:-)

ajumohit said...

saya dh tukar dah botol anak2..sebenarnya isu ni dh lama kan, tp gomen kita mcm lmbt nk bertindak...

Huszaini said...

good info! tq mk3

LiFe KaMi said...

jangan risau tak banyak sgt bahan kimia yang tekeluar cuma apabila botol tecalar je..
kami pun baru tukar botol avent yang free bpa, sekotak ada 3 botol dlm 76 hinggit..cuba ler..:)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

bgs info nie sis! rajin beteul cari info...

p.s: kina pun dah nak dkt 2 tahun guna botol avent tuk adam. cuma 3 bulan sekali kina tukar puntingnye je. hOpe tak bahayakan kesihatan kan?

Huszaini said...

Tuan tanah, nanti jemput datang ke Jom Berkelah 2 yer!!

http://amrafahan.blogspot.com/2011/03/jom-berkelah-dengan-geng-kembar-ke-2.html

Afifah said...

Wah input berguna ni Kak Nani..amik2 skit info ye.. hehe... (mood malas nak mencari la ni hehe)

Anonymous said...

sy pn baru je beli botol avent, masa kat pakson tu ada 2 jenis botol susu (1) yg clear sikit dan(2)yg kuning2 sikit..tp dua2 ada tulis free BPA..nasib baik lah beli yg kuning..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...