Sunday, January 16, 2011

Bedak PIXY Yang Murah Tapi Best!

Salam dears,
Smalam crita tentang foundation Kryolan yang Mama tringin nak pakai.  Hari ni meh nak crita pasal bedak yang Mama memang pakai.  Bedak or compact powder ni murah & so far so good.  Actually it was recommended oleh kawan Mama & dia kata ramai artis & makeup artis/mak andam/pak andam kat Malaysia yang guna bedak ni.  Mama percaya cakap kawan Mama nih sebab adik dia artis, so kira reliable source laa kan. 

(pic from google)
PIXY UV Whitening Two Way Cake
Brand ni dari Indonesia. Mama pakai yang Natural White.

Dulu sebelum ada anak, Mama pakai bedak brand Shiseido UV White tapi quite expensive.  Tak silap Mama dalam RM120++ camtu, skarang tatau laa brapa harga nya.  Lepas dah ada si kembar  3 ni, rasa tak mampu dah nak spend that much untuk bedak tepek kat muka jer, perbelanjaan untuk si kembar lagi banyak nak diutamakan.

So kena laa cari alternatif yang murah but still elok.  Lepas Shiseido, Mama pakai Silkygirl.  Yang tu pun elok & sesuai untuk kulit Mama.  But lepas kawan Mama rekemen PIXY, terus melekat pakai yang ni plak sebab bedaknya halus, coverage cantik tak nampak flaky and of course sebab harganya murah.  Kalau kat Watson RM19.90 jer.  Refill plak RM12.00.  Kalau time sales leh dapat lagi murah.  Kalau korang tau mana nak beli laaaagi murah dari tu, cepat cepat sila bagitau Mama yer hehe ;-)

Mama guna bedak ni dah almost setengah tahun & so far puas hati.  So sesapa yang cam Mama, sentiasa mencari alternatif yang murah tapi elok, mungkin boleh cuba brand ni plak?  Mana tau kot kot sesuai.  Tu pun kalau korang rasa review bedak daripada orang yang langsung tak pakar bab mek up mek up nih boleh pakai lah.  Kalau tak sesuai & pastu kulit naik jerawat, jangan marah Mama plak tau, Mama rekemen jer, tak paksa pun suh pakai... hahaha! *wink*wink*

31 comments:

bun_nee said...

ohhh semalam baru tengok bedak ni kat rumah akak. akak jual. tp xtanye plak harganye.. sebab saya pakai brand lain

ummi nia said...

sy pn pakai pixy jgk..mmg ok la bedak nie..murah tp puas hati kn

arabella said...

bedak ni mmg bgus.
last time ara penah di make over gne bdak ni =)

YAYA AZURA said...

beda mampu milik nie..nak pergi cari la kat Watson..hihi..

aizyan said...

mama saya pun pakai bedak ni gak..mmg best. mostly adik beradik saya pakai pixy ni.. hmm kalo nk lagi murah cuba cr kat booth/stall yg jual jamu or produk kecantikan.. yg refill boleh gak dapat rm10..

mama rifQy said...

oohh ye ke mama?cam interesting je..nak try gak laaa

d_LA said...

mmg ramai ckp bedak ni bagus..tingin gak nak pakai..kat watson @ guardian ade jual x??

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

oh, mekap artis pn pakai ekk..
nk try gak rrr, seblom sy pakai miyami je..

||aLeaSaRa|| said...

slm ptg ahad sis!yelah mama kite pakai mmg cantik tekstur kulit bila tempek bedak ni nge...tapi kite maintain pakai miyami~cosway sbb ni pun artis dan mekap artis pakai.masa kejepart time kat cosway memanjang stok habis.erm pivxy ok,miyami pun ok he3..

Mama Kembar 3 said...

bun_nee: akak u jual yer? tlg tanyakan brapa harga pastu email kat mama boleh? kot kot lagi murah leh beli ngan your sis.


ummi nia: betul, betul, betul! bijak berbelanja dgn bedak pixy hehe


arabella: mmg ramai make up artis guna bedak ni kan


Yaya Azura: mmg mampu milik, pi cari jgn tak cari hehe


aizyan: oo okeh. pasni nak try cari kat booth jamu plak laa, Tq sbb bgtau :-)


mama rifqy: try laa me, kot kot sesuai ngan me kan


d_La: kat watson ada dear, try laa


LeilyUmmi Alya Husna: try la dear. Miyami pun glamer gak, mama pernah pakai tp kurang sesuai ngan my skin, kering skit.


aleasara: mmg pun, miyami ramai make up artis guna. pak andam yg make up kan mama masa kahwin dulu kata miyami paling bagus guna untuk buat shading, dia kata basahkan span bg lembab skit then guna utk apply bedak tu, hasilnya cantik.

Farra Dhelina said...

bdk ni mmg ok, time blaja makeup, diorg sajes pakai pixy ni..

amanina said...

saya pakai pixy jugak
yeyh.haha

amanina said...

penah dapat beli refill nye
bawah 10hinget.
hek.
kt watson tyme too.

Cma Shiema said...

salam mama...
bedak ni..member cma ade yg pakai..tp cma xpakai..hu3..belum cuba2 nk tepek bedak kt muka lagi..takuuuttt nk tepek..muka cma ni alah ckit..skrg ni pon just guna bby powder jer...hu3..

ardinihumaira said...

kak.. dni ada juga jual bedak ni sebenarnya.. RM9 untuk refill. dni tak jual yang besar tu sebab dni guna yang refill je. hehe... akak nak warna apa... dni jual RM8 satu... postage cost untuk satu RM 3... untuk 2 RM3.50 dan 3-6 RM4.50. tapi kena tunggu dni balik rumah sewa hari rabu ni sebab dni tinggal bedak tu kat rumah sewa ^__^


p/s: sama la kak. dni try pun tak dapat gak transfer duit ke akaun kakak hairuman. rasa macam nak tepon je no tu...

genuine1224 said...

saya pun pakai ni..lama dah, almost 2 years.bedak ni dr indon,kat sana mmg glamer habis la.make-up artis mmg ramai pakai ni.klau nk murah, kat perlis ni mmg murah sgt2..refill leh dpt dlm rm9-10 camtu..murah n bagus!

Latifah said...

wahhh... cadangan yang bagus...
baru ingat nak tukar bedak compact ni...
thanks mama... =)

Mama Kembar 3 said...

Farra Dhelina: ya ka? mama sbnrnya tak pernah tau pun pasal bedak ni sblm kawan mama rekemen


amanina: kita geng! hehehe


Cma Shiema: ohh okeh. tp kalau pakai bedak bb pun dah lawa, okeh laa tu, lagi natural beauty hehe

ardinihumaira: yay! murah tu. nnt bila bedak mama dah abih leh beli ngan dni je. harga spesel tu valid sampai bila bila ker? ;-)

genuine1224: betul, betul, betul! murah & bagus! hehe


Latifah: haaa camtu boleh la cuba bedak pixy nih

Amirrah Zawani said...

tak penah guna lagi pixy ni..
dulu kwn penah rekemen miyami..
ok jugak :D

Ayu said...

Assalamualaikum mama,
pixy?? erm..ayu jenis kulit muka jg sensitif..so, agak sukr nk mendptkn bedak yg sesuai...i'll try.. =)

daa~ mama

wassalam

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

tim pakai pixy juge..
dulu pakai miami..tapi saje nk beralih arah..pakai pixy..
pakai golden beige punye..
hehehhe..

sedap2 pakai pixy :)
ade jual yang refill punye..
best ouwww

The Nurul said...

ya bedak ni best. nurul ada mak andam recomend. sebelum tu guna miyami. then dia kata pixy lagi ok. sebab pelakon sinetron ramai guna. nak lagi best, basahkan span then baru pakai. tahan lama kat muka.

eITA said...

mcm nk g cari je mcm ni. kt watson ade ye???berbaloi mcm ni,....murahhh

sumimie said...

dulu masa anak dara saya mmg pakai gak bedak ni.pakai dgn span basah lagi nampak cun tau mama, mcm pki ngan foudation.
tp skrg da tak pakai da sebab sy perasan kalau lambat cuci muka jer naik bijik2 halus tp bkn jerawatla.

Nana said...

hehe say apon pakai bedak ni
dah jahanam damia kasi pecah
nk cari yg baru ni
murah kan
pastu lawa lak tu bedak ni
mcm bedak mahal hehe

mrsharis said...

klu nak lagi murah beli kat kedai jamu kt chow kit. Member kata kt situ boleh dapat murah. :)

Rinna said...

Saya mmg pengguna bedak pixy.. Sama laa guna kaler natural white.. Harga pun murah..jugak.. :)

Aku Ibu Muda said...

tiba2 rasa cam dah lama tak pakai bedak..hihi

bedak revlon hantaran 3 taun lepas pon x abes2 lagi..muahaha...gamaknya dh expired :)

Mr n Mrs Zaidi said...

MAMA, SEMALAM SAYA G MIDVELLY, KT JUSCO DE OFFER UNTUK BEDAK NIE...DH LME SY TGK BEDAK NIE, TP XPERNAH PUN PAKAI SBB SY NE MMG XSUKA PAKAI CMPCT PWDR, TP BILA BACA N3 NIE, TERUS SEMLM DH G MIDVELLY USYAR2 BEDAK NIE...N/P RM19.90 THEN DPT LESS 15%..SO RM16.90 JER..YG REFILL PUN RM11.90 THEN LESS 15% JGK...

Anonymous said...

sy pn pakai bedak ni jgk.. hrga sy selalu beli x pernah lebih dr rm15 dan refil x penah lebih rm10.. kadang2 leh dpt lg murah..he3.. bedak ni mmg best..

Ana admi said...

Bedak mmg bagus full.coverage, beli kat batam dapatla rm6 refill..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...