Filem FAN Buat Mama Dalam Dilema!

Salam dears,
Dah tonton filem FAN? Kalau korang nak tengok Shah Rukh Khan romantik cintan cintun macam selalu, maka ini bukan filemnya. Tapi jika korang nak kan suatu kelainan daripada Shah Rukh Khan, maka mesti tonton FAN! 

Berbeza dengan filem Hindi yang kita biasa tengok, dalam filem FAN ni tiada lagu, tiada adengan nyanyi dalam hujan, menari nari kat taman dan ayat ayat cinta tu semua...dan tiada 'happy ending'. Memang lain daripada yang lain.


(pic dari Google)

Masa mula mula tengok teaser trailer filem FAN ni, Mama ingatkan ini mesti cerita biasa biasa je - peminat tergila gila kan artis, bermimpi nak jumpa artis, dan lepas dapat jumpa, impian tercapai. Tapi bila keluar official trailer, ehhh...macam filem aksi je ni. Ada konflik diantara peminat dan artis yang diagung agungkannya tu, terus Mama pasang niat nak pergi tengok.


FAN official trailer

Setelah menontonnya baru baru ni, memang puas hati! Dua setengah jam dalam panggung, langsung tak terasa. Bila kasih bertukar menjadi benci, bila obsesi bertukar menjadi dendam, maka apa yang akan terjadi? Dan berbelah bagi, samada nak sokong Gaurav si peminat yang terlalu obses atau nak sokong bintang pujaan hatinya si Aryan Khanna yang ego. Errr ego kah dia?


Lakonan Shah Rukh Khan dalam filem ni memang mantap! Kagum tengok SRK membawa kedua dua watak dengan baik sampai rasa seolah olah Gaurav dan Aryan Khanna dilakonkan oleh dua orang yang berbeza. 

Shah Rukh Khan pada umur 50 tahun melakonkan watak Gaurav yang berumur 20an dengan penuh bertenaga. Daripada suara, cara bercakap, cara berjalan, mimik muka dan segala galanyalah, Gaurav berbeza daripada Aryan. Tapi...ada masa masa tertentu, Gaurav adalah sama dan serupa dengan Aryan. Ishhh susah nak terangkan, tapi transformasi SRK memang hebat! Korang kena tengok sendiri.


(pic dari Google)

Ekspresi Gaurav masa dia nampak Aryan secara 'live', adalah sangat 'priceless'. Memang tabik spring lah kat Shah Rukh Khan, sebab dapat bayangkan dan meluahkan emosi seorang peminat yang obses dengan tepat! Tak dapat nak digambarkan dengan kata kata, betapa berkesannya adengan ni. Korang kena tengok sendiri baru faham hehe.

Hmm watak Gaurav - walaupun Mama tahu tindakannya salah, obsesinya melampau...tapi Mama tetap rasa kesian kat dia. Dan ada sedikit geram kat Aryan, sebab permintaan Gaurav tu mudah je. Kalaulah Aryan tidak terlalu ego semasa dia bertemu Gaurav, mungkinkah Gaurav tak buat segala yang dia buat tu? 

Atau...mungkin juga jika dilayan, obsesi Gaurav terhadap Aryan akan semakin menjadi jadi? Tapi...ego kah Aryan? Sebagai artis yang dipuja peminat diseluruh dunia, patutkah dan mampukah dia nak luangkan masa untuk setiap peminat yang nak kan perhatiannya? Bak kat Aryan itu hidupnya, kenapa dia harus bagi walaupun 5 saat kepada Gaurav?


Arghhh serius dilema semasa menonton filem ni! Nak sokong siapa? Nak salahkan siapa - Gaurav yang terlalu obses atau Aryan yang terlalu ego? Hmm itu korang kena tonton sendiri dan buat keputusan ;-)


Labels: ,