Bank Yang Bagi RM13.85 Juta Tu!

Salam dears,
Korang dah tahu ke cerita tentang seorang pelajar wanita Malaysia di Sydney, yang bank tersilap masukkan RM13.85 juta ke dalam akaun banknya? Dilaporkan duit tu tersilap masuk sebagai overdraf dalam tahun 2012. Pastu, pelajar tu dah pun menggunakan RM9.9 juta daripada duit tu...untuk membeli beg tangan dan barangan mewah lain! 

Pelajar tu ditahan masa cuba nak meninggal kan Australia, tapi dia dibebaskan dengan ikat jamin. Majistret kata, dia tak buat kesalahan jenayah sebab "Dia tidak mengambilnya daripada bank. Mereka yang memberi kepadanya.” 

Berita penuh korang boleh baca kat link SINI.

Hadoi laa...bukan kesalahan jenayah sebab dia tak curi. Tapi...dah tahu duit terlebih masuk, tetap guna juga. Tak jujur ler tu! Nak bersangka baik? Ishhh tak kan lah dia tak tahu atau tak perasan duit tu bukan duit dia....RM13.85 juta tu! Bank pun mintak balik daripada dia...

Actually, kalau duit masuk ke bank ada lebih seratus, seribu dua daripada jumlah yang sepatutnya pun...patut boleh sedar. Sebab duit yang masuk selalunya kita tahu berapa jumlah dan daripada siapa. Contoh kalau duit gaji, kita tahu tiap tiap bulan patut masuk banyak mana. Kalau kerja tak cukup sebulan, tapi gaji masuk lebih daripada sebulan...tak kan tak perasan dan tak hairan, kenapa duit tiba tiba banyak kan?

Kalau orang Islam ni, buatnya mati sebelum selesai bayar hutang tu camna? So jangan cari pasal, kalau sedar duit ada lebih dalam bank tu, siasat laa dulu sebelum guna! Kalau bukan hak anda, kembalikan segera!

Hmm agak agak pasni ada ke majikan yang nak ambil dia bekerja? Kepercayaan orang terhadap dia bila bab duit mesti dah terjejas kan?

Labels: