Ambil Positif Setiap Kritikan!

Salam dears,
Penuh timeline di Facebook semalam pasal kes Fizo Omar yang sentap dengan review blogger Emas Putih tentang restoran FizoMawar Kitchen (FMK). Mulanya Mama tak nak komen sangat tentang hal ni. Tapi bila baca jawapan daripada FMK kepada Emas Putih dan juga 'teguran' Fizo di MStar, Mama rasa macam ehhh Fizo ni cepatnya sentap. Boleh pula dia tuduh kata penulisan Emas Putih seperti berniat tidak baik. Boleh baca kat sini: Fizo Omar Tegur Penulis Blog Kritik Servis Restorannya

Bagi Mama, review yang blogger Uzu Emas Putih tulis tu adalah komen ikhlas daripada dia sebagai pelanggan. Biasalah..blogger kan...blog adalah medium untuk dia berkongsi cerita. Dan tak nampak pun apa salahnya cara Uzu tu review. Dia tak kata pun jangan pergi situ. Malah dia siap bagi alamat restoran dan sarankan para pembaca blognya pergi ke FMK untuk cuba daripada pengalaman sendiri. Kalau nak baca review tu, baca kat link ni: Review : Restoran Fizo Mawar Kitchen Mengecewakan !

Yang lebih mengecewakan ialah jawapan daripada pihak FMK kepada Emas Putih. Mama pernah bekerja sebagai PR di sebuah syarikat F&B, dan bila ada aduan atau kritikan, kita akan jawab dengan cara yang sopan dan professional. 

Bagi Mama, jawapan FMK bernada sinis dan tak professional. Dah laa tulis guna "short form" dan guna ayat  "Utk pengetahuan saudari sbgai blogger yg hebat staff kami...." dan "Soal review atau komen drpd pihak saudari hamba allah yg mulia ni...." dan "...insyallah kami akn jemput anda sebagai tetamu vvvip kami utk dilayan sebaik mgkn...". Nak baca boleh pergi ke link ni: Permohonan Maaf FizoMawar Kitchen Terhadap Review Emas Putih

Errr kenapa kena sebut 'blogger yang hebat', 'saudari hamba Allah yang mulia' dan 'tetamu vvvip' macam tu? Agak sinis bunyinya. Apalah salahnya kalau terus mohon maaf atas segala kekurangan dan janji untuk memperbaiki servis dimasa hadapan? Bukan ke itu lebih baik dan tak mengguris hati pelanggan?

Haa kembali kepada review dari Emas Putih, Mama sendiri sebenarnya rasa hairan macam mana FMK boleh buat menu yang "confusing" atau tak jelas macam contoh ni...

Sumber: Emas Putih

Bila baca menu tu, korang tahu ke apa air nya tu? Sepatutnya, ada laa sikit "description" untuk bagitau apa kebendanya minuman tu. Hmm tak hairan lah kalau servis boleh jadi lambat sebab pelayan terpaksa habiskan masa menjawab soalan pelanggan tentang makna hidangan dalam menu tu kan? 

Pastu...restoran yang baru je beroperasi, tapi meja dah bergoyang teruk? Hmm...sepatutnya restoran baru, semua peralatan masih "in good condition" omputih kata hehe. Dan...kalau ikutkan jawapan FMK, pekerja sampai 30 orang. Kalau dah ramai macam tu, patutnya servis tak lambat. Rata rata pekerja belum ada pengalaman sebab baru katanya. Well, mungkinkah pekerja tak diberi latihan secukupnya sebelum restoran dibuka? Mungkinkah menu yang confusing tu menyumbang kepada servis lambat? Dan...selepas dah 2 minggu, pekerja masih belum mampu "handle crowd"? 

Well...sebaiknya FMK kaji satu persatu review Emas Putih dan cari jalan untuk buat penambahbaikan, bukan menjawab secara sinis dan kata dia berniat tidak baik. Mungkin FMK perlu lihat semula staffing, dan beri latihan yang secukupnya kepada staff. Dan..check balik kerusi meja dan segala peralatan yang ada untuk pastikan dalam keadaan elok. Kalau betul ada yang goyang, perbaikilah.

Ehhh dah terpanjang plak membebel pasal ni. Diharap pihak FizoMawar Kitchen mendapat ikhtibar daripada apa yang terjadi kali ni. Belajar terima kritikan secara positif, jangan defensif dan responlah secara professional. Mana tahu, mungkin daripada apa yang berlaku ni lah, FMK dapat memperbaiki segala  kekurangan dan suatu hari nanti FMK akan jadi sebuah restoran yang hebat? Tak mustahil kan? :-)

Labels: