Bila Balik Lambat

Salam dears,
Semalam Mama balik kerja lewat. Dalam pukul 9 malam baru sampai kat taska untuk ambil si kembar. Masa sampai, tengok si Fauzi dah dok menunggu kat depan pintu dan sebaik saja dia nampak muka Mama, dia terus menangis!

Teresak esak nangis, air mata berjurai jurai dan bahu bergoyang goyang tapi tak keluar suara. Gaya tangisan yang sangat sayu, pilu. Aduhhh memang hancur luluh hati Mama tengok dia menangis macam tu. Dan Mama pun terus rasa nak nangis juga! Huhu...

Selalu macam ni, kalau Mama dan Ayah baik lambat daripada biasa, mungkin salah sorang akan menangis. Lepas tu yang lain pula akan buat perangai. Yang kadang kadang boleh sampai mencabar kesabaran.

Hmm walaupun lambat sejam dua, tapi anak anak rasa terkesan agaknya. Diorang dah tahu, pukul berapa Mama Ayah biasa jemput diorang. Jadi bila lambat, mesti dok tertunggu tunggu, ternanti nanti.

Entah apa laa agaknya yang bermain difikiran diorang. Agaknya asyik dok fikir manalah mama ayah aku ni tak sampai sampai lagi? Mungkin diorang risau ke, kita tak tau kan? Sampai terganggu emosi agaknya. Itu yang menangis dan buat perangai tu.

Sebab ni lah Mama seboleh bolehnya tak nak balik kerja lambat. Kesian kat anak anak. Tapi kadang tu terpaksa juga bila ada kerja urgent yang perlu disiapkan. Kalau saja saja, memang tidak lah nak stay back atau balik lambat.

Bagi Mama, kerja kalau boleh ditangguhkan, tangguhkan lah dulu. Masa dengan anak anak adalah lebih penting. Kerja sampai bila pun tak kan habis. Tapi masa dengan anak anak, tak kan dapat diulang balik dah. Kerja boleh cari lain, tapi anak anak? Tiada ganti!

Hmm sebab tu Mama rasa geram sangat, bila ada yang kata kat Mama "i tak faham kenapa you tak boleh stayback!". Uishhh memang sentap menyirap dengar tu. Tapi...nak menjawab tak boleh. Sabar je lah huhu.

Apa apa pun, mari lah kita bekerja dengan penuh semangat. Supaya boleh cepat siapkan kerja dan balik awal gomol anak anak hehehe ;-)

Sejuk hati tengok anak anak happy :-)

Labels: ,