Resepi Kek Batik Mudah Untuk Berbuka Puasa

Salam dears,
Masa berbuka puasa, Mama mesti nak makan sekurang kurangnya satu jenis hidangan benda manis. Tak kisahlah kuih, kek atau agar agar. Salah satu hidangan yang jadi kegemaran Mama & kembar 3 ialah kek batik. 

Kalau beli, orang jual kek batik ni agak mahal juga kan. Jadi Mama biasa buat sendiri saja. Jimat skit boleh buat banyak banyak, baru puas makan. Lagi pun resepi cara nak buat kek batik ni sangat lah mudah & kejap je dah siap. Untuk orang yang malas masak cam Mama ni memang sesuai lah sangat hehe. So ni meh nak kongsikan resepi & cara buat kek batik yang super simple ni:

Bahan-bahan:
1 peket biskut Marie
1 ketul butter 250gm
2 cawan Milo
1/2 tin susu pekat manis

Cara-caranya:

Patahkan biskut Marie tu, patah 4 pun ok

Elok guna kuali yang agak besar supaya senang nak kacau bahan bahan nanti.
Mama masukkan terus seketul butter tu sampai butter cair & mendidih skit.
Guna api sederhana saja.

Masukkan 1/2 tin susu pekat manis pula.
Kacau sampai mendidih.

Masukkan milo & kacau laju laju, sepantas kilat supaya tak berketul ketul.
Masak sampai mendidih skit. Masa ni naik bau harum semerbak & tekstur coklat cair yang memang menggugat jiwa hokey. Cabaran betul masak kek batik ni di bulan puasa hehehe

Pastu masukkan biskut marie & kacau rata, sampai semua biskut dah diselaputi 'kuah' tu. Jangan lama sangat, nanti biskut tu lembik.

Padamkan api. Tuang adunan siap masak tu ke dalam bekas & tekap dengan senduk/sudu bagi mampat. Biarkan sejuk skit, lepas tu masukkan dalam peti ais.
Sukati korang lah nak guna loyang ke tupperware ke bekas aiskrim 'recycle' ke.
Tapi jangan guna tupperware brand mahal mahal, kang masa potong takut calar bekas pisau plak nanges tak berlagu nanti.

Rupa tak lawa, tapi rasa sedappp! 
Yang penting anak anak suka. Ok laa kan? ;-)

Labels: ,