Melatih Anak Berpuasa

Salam dears,
Ramadhan dah hampir menjelang tiba. Mama excited nak tengok si kembar 3 berpuasa pada tahun ni. Harap harap dapat puasa penuh macam tahun lepas lah. Yup, tahun lepas adalah kali pertama si kembar berpuasa, dan diorang berjaya puasa penuh sebulan, Alhamdulillah. 

Ni sekadar nak berkongsi apa yang Mama & Ayah buat tahun lepas untuk latih diorang berpuasa, dan kami akan ulanginya tahun ni, termasuklah:

- Buat persediaan mental dengan awal awal bagitau diorang bulan Ramadhan dah semakin hampir, dan sebagai orang Islam kita kena puasa. Bagitau yang nanti tak boleh makan & minum dari awal pagi hingga Maghrib. Rasanya dah 2 minggu dah Mama dok ulang bagitau diorang pasal "nanti kita kena puasa tau". 

- Bagitau diorang kalau puasa, bila berbuka boleh pilih makanan yang diorang suka. Tahun lepas diorang asyik minta nak makan donut coklat, kek batik, cucur lemak manis, nasi lemak & minum sirap ais... haa tu lah diantara menu kegemaran diorang. Tahun ni pun dah pakat sebut nak makan benda tu juga. So siapa puasa, boleh request nak makan apa ;-)

- Tahun lepas ada juga diorang minta nak buka puasa awal & ada juga yang kata nak minum/makan sikit pastu sambung puasa hehe. Bila diorang minta camtu, Mama tak marah, tak kata tak boleh & tak paksa untuk terus berpuasa. Sebaliknya Mama bagi diorang pilih sendiri nak terus berpuasa atau tidak

Mama kata kat diorang, kalau makan/minum sebelum azan Maghrib, maksudnya korang tak puasa lah. Pastu tanya diorang, nak puasa ke tidak? Alhamdulillah, tiap kali tanya camtu, mesti jawab nak puasa & terus bertahan...walaupun ada juga merengek & buat lembik hehe. Maklumlah, budak budak kan :-)

- Puji dan tunjukkan yang Mama bangga dengan kejayaan diorang berpuasa. Tiap hari masa berbuka Mama ucapkan tahniah, peluk & cium diorang. Siap tepuk tangan pun ada. Happy laa diorang bila dipuji camtu, tambah semangat nak berpuasa.

Moga tahun ni pun si kembar 3 akan berjaya berpuasa penuh juga lah, InsyaAllah

Labels: ,