Saturday, December 13, 2014

Cucur Lemak Manis Adabi

Salam dears,
Selamat pagi semua! Selamat berhujung minggu! Ececehhh feeling cam pengacara tv plak ucap camtu pagi pagi ni, poyos! hahaha ;-)

Anyways, bila hari cuti camni, bangun pagi je Mama terus pikir apa laa breakfast yang nak dihidangkan untuk si kembar 3 ni? Dan jawapan paling mudah untuk soalan tu ialah makanan favourite diorang - roti canai, cekodok pisang atau cucur lemak manis - pilih je salah satu, confirm diorang makan berselera.

Pagi ni rasa nak buat cucur lemak manis laa. Mama selalu guna tepung cucur dari Adabi jer, senang dan sedap! Skali masak, memang kena buat 2 peket terus. Tu pun slalunya Mama & Ayah dapat rasa 2, 3 ketul jer, yang lain si kembar 3 ni pulun sampai licin! Untuk Mama Ayah, kena standby roti.

Cucur lemak manis adabi
Tepung cucur lemak manis instant yang menyenangkan hidup ku hehe
Just campur 1 cawan air untuk 1 peket tepung tu, kacau sebati, goreng, hidang. 
Very the simple ;-)

cucur lemak manis
Sarapan cucur lemak manis + Vitagen, nyum nyummm! :-)

Mama pernah gak try yang tepung cucur cheese dan cucur bilis. Yang cheese tu agak masin, Mama tak berkenan sangat. Yang cucur bilis plak, si kembar tak suka, pedas katanya. Padahal tak pedas pun huhu. So, we stick to this cucur lemak manis je laa. Mama memang sentiasa simpan stok, sebab si kembar ni anytime boleh tetiba je mintak "Mama, nak cucur!". Mama pun dengan relaks jawab "ok sayang, jap Mama buat", sebab senang! Aii loike ;-)

8 comments:

  1. Anak akak pun suka makan cucur yg lemak manis adabi :-)

    ReplyDelete
  2. hehhehe mama mesti simpan stok banyak la ni!

    ReplyDelete
  3. anak2 sy pun suka cucur lemak manis.tp biasanya sy campurkan pisang sekali, trus jadi cokodok pisang lemak manis hehe

    ada ye, tepung cucur cheese? nnti nak nerai jugaklah..

    ReplyDelete
  4. Saya suka simpan beberapa jenis pek tepung ni... jadi penyelamat keadaan kalau anak-anak lapar he hehhehe....

    ReplyDelete
  5. dalam FB group resepi ringkas yang kak so ikuti ada resepi cucur kembong manis... pada Kak So rasa dia sama...

    cara nak buat dia senang yang amat juga hihihihi 3 cawan tepung gandum, 3 cawan air mengelegak, setengah cawan susu pekat, secubit garam... air tu, selalu kak so buat tak sampai 3 cawan pon, sebab dah elok-elok untuk dijemputkan hihihi ehhh lupa, kalau tak suka manis kurang-kurang kan yer..

    yang penting jimat kos sebab sekali buat dapat banyak hihihi

    selamat mencuba

    minta maaf merepek panjang plak...

    ReplyDelete
  6. antara yg wajib ada di umah aida juga.
    cucur ni dan juga cucur bilis.
    mudah kan?
    aida pun skali goreng 2 bungkus.
    kejap aje semua tu diselesaikan oleh kami 5 beranak :)

    ReplyDelete
  7. Memang senang cucur adabi ni... anak2 saya suka mkn yg ikan bilis... sonang!!! Hehehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum... try la wat cucur nestum..sedap.. campur jer tepung gandum+nestum+air n sedikit garam n gula gaul sebati... sedap..ank2 n en asben suka..

    ReplyDelete