Bila Si Kembar 3 Ambil UPSR Nanti...

Salam dears,
Smalam bukak Facebook, tengok ramai parents bercerita tentang kejayaan anak dalam UPSR. Untuk yang berjaya tu, congrats! Tapi untuk yang results tak brapa nak cun melecun, janganlah frust menonggeng plak ye. Congrats jugak sebab berjaya habiskan sekolah rendah, well done! Good job! *tepuk tepuk tangan*

Hmm bila tengok tu semua, Mama terpikir tentang diri sendiri. Macam mana agaknya bila sampai turn Mama nanti? Dah laa 3 orang serentak ambik exam, what if 1 gets better results than the others? How do I react?

Kalau Mama tunjukkan sangat rasa happy tergedik gedik to the one yang dapat results bagus, mungkin yang lain akan terasa? Tapi kalau buat dek releks ja, takut yang dapat good result tu rasa tak dihargai plak kejayaan dia? Uwarghhhh...si kembar baru nak masuk darjah 1, Mama dah dok pikir pasal upsr dah huhuhu 

Actually, not for UPSR ja kan, but tiap kali diorang kena ambik exam or buat apa apa kat sekolah nanti. How do I react? How do I react? *peluh ketiak dah* 

Hmm most probably I will try to stay calm, jangan excited tergedik gedik atau tunjuk reaksi muka kecewa. Ekspressi muka kena cool ja. Pastu appreciate & reward the one who gets the best result by letting him choose how & where to celebrate e.g. pi makan makan or holiday. 

Untuk yang results kurang bagus plak, Mama will still say good job for trying, must appreciate the effort. Tak boleh marah marah or make them feel that they've failed. Jangan bagi diorang rasa down. And most important, I must motivate all of them to try harder next time.

Whatever their results, I will support my boys. Yes, I must! Kalau bukan mak bapak yang support & motivate anak, siapa lagi, ye dak? :-)

UPSR
Faris, Fauzi & Fahmi...no matter what,
Mama will always support you! InsyaAllah :-)

Labels: ,