My Little Kitchen...

Salam dears,
Saja nak share ngan korang about my little kitchen, walaupun simple je but Mama suka.  And it's the only part of rumah baru tapi lama kitorang ni yang dibuat reno pun, part lain dalam umah ni cuma repair touch-up skit skit & pasang grill ja. Dapur ni pun bukannya reno sangat, setakat tambah table top & kitchen kabinet jer...

Keadaan asal masa kitorang beli umah ni.

Now - tambah concrete table top + kitchen cabinet.

Another view, simple jer kan :-)

Saja buat bar counter camni, leh lepak makan sembang sembang kat dapur. Kerusi tu guna je yang lama, blum ada bajet nak beli bar stool yang cantik cantik hehe.

Walaupun dapur kecik & simple, tapi bermacam macam problem nak siapkan kitchen cabinet tu tau.  But in the end, Mama suka apa yang ada skarang.

Ohh in case sesapa nak tau, table top tu kitorang buat concrete table top and the cabinet itself pilih yang material melamine.  Sebabnya a few places yang kitorang survey semua suggest kata kalau dapur yang betul betul nak guna untuk preparation (cam wet kitchen) and memasak, then concrete top & melamine doors yang tahan lasak, senang cuci & tak mahal sangat.  

Total cost:
- concrete table top - RM1,200 (tapi pastu terpaksa kluar lebih sebab ada problem, leh baca sini)
- kitchen cabinet with bar counter - RM2,460 (buat ngan Intech Kitchen)
- dapur brand Teka - RM650 (beli yang display set je, if brand new RM1k++)
- sinki brand Tora - RM450 (stainless steel double bowl, beli kat Big Bath)
- curtain - tak ingat exact price tapi buat kat Tewah.  Kain murah semeter RM5 aja, upah RM7 sekeping. 

Kalau sesapa berminat nak buat kitchen cabinet, boleh laa try contact Jeff dari Intech Kitchen tel no: 012-6252528.  Kitorang memang puas hati ngan servis dia, senang je berurusan ngan dia.  Harga berpatutan, kualiti bagus & everything delivered as promised.  Kalau korang call dia, cakap Kak Hanani Mama Kembar 3 yang rekemen wokeh? :-)

Anyways tu je laa yang Mama nak share about my little kitchen.  Small & simple & I love it!  hehe

Labels: ,