Tuesday, March 19, 2013

CCTV

Salam dears,
Kalau ada maid, kita pasang cctv dalam umah mostly untuk nak monitor maid kan? Because we might not trust the maid 100% right?  Eh eh Mama ni cakap macam ada maid plak, padahal kitorang bukannya ada maid & si kembar ni dihantar ke nursery/taska so tak perlulah ada cctv kat umah.  Anyways, ni bukan nak crita bout pasang cctv kat umah. 

Tapi nak berceloteh tentang cctv kat opis.  In general rasanya banyak opis pasang cctv kan?  For security reasons.  Kalau pasang kat entrance doors memang sesuai lah.  Or pasang kat area berdekatan tempat simpan harta duit ringgit, logik jugak.  Leh tengok sapa kluar masuk, kot kot perampok masuk leh rekod & hopefully nanti polis boleh guna the cctv recordings.  

Kalau kat bank plak, maybe setiap penjuru pasang cctv kot?  I'm not sure but if for banks, understandable laa sebab tempat banyak duit memang laa penting kan.  All angles need to be monitored. 

But, kalau kat opis yang tadak simpan harta duit ringgit berjuta pun nak pasang cctv setiap penjuru, perlu ke?  For security reasons.  But camera cctv tu aim ke tempat duduk staff.   Hmm security....or trust issues?  Ntah laaa aii also dunno. 

Rasanya if ada cctv camtu, walaupun kita tak buat salah tapi kita akan tetap rasa a bit uncomfortable.  Rasa cam ishhh...tak leh laa nak korek idung sesedap rasa.  Opppsss terbongkar rahsia plak hahahah ;-P. 

So apa pendapat korang about cctv kat opis?  I mean cctv yang dipasang kat setiap penjuru opis.  Especially if the cctv feed is linked to the business owners hp & they can view it 24/7.  

Is it security or trust issues?  How would you feel if you are 'monitored' via cctv all the time at your work place? 

http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/mmo/lowres/mmon285l.jpg
(source: cartoonstock.com)
Smile bebeh, you're on candid camera! ;-)
http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/cwl/lowres/cwln3502l.jpg
(source: cartoonstock.com)
Hmm maybe it really is for the employee's protection hehe

8 comments:

QasehnyaRania said...

agak tak selesa la..mcm akak kata..

kena pikir balik la rasanya b4 pasang

aizamia3 said...

letak kat tempat pekerja yang bermasalah memang sesuai.. ;)
tapi apa fungsi kalau tiap penjuru nak letak.. banyak sangat ke khazanah penting sampai taksub nak pasang cctv tiap penjuru..

Farah Waheda Wahid said...

nak ngendap staff tu kak sebenarnya...heeee...my office x dak...

ieda said...

takut staff ber'online' kot..hehe
tapi tak selesa la kan...diperhatikan 24hr...nak garu2 pun susah..

Rozuan Ismail said...

letak dekat tempat yg perlu dahlah.. jgn sampai letak dekat tmpt pekerja..nanti privacy dah diganggu plak

Sizuka said...

Selalunye cctv kat opis psg kat pintu masuk, kaunter, kwsn yg ade peti besi dll.. Tp klu menghala kat staf x tau le.. hihi

Mama Kembar 3 said...

Qasehnya Rania: yup, mmg rasa tak comfortable.


aizamia3: yup, kalau certain areas cam kat cashier counter ke understandable la kan.


Farah Waheda Wahid: hmm ntah ler...


ieda: haha yaa betul betul. rasa self concious all the time padahal bukan nya nak buat salah pun, nak garu ketiak je kot hahahaha :p


Rozuan Ismail: susah nak cakap wan. maybe for them since employees are on their premises, then the employees does not merit any sort of privacy in the office *sigh*


Sizuka: yup, kalau pasang kat those areas mmg understandable. But bab menghala ke staff yg buat kita wondering a bit kan? :-)

puan nina said...

hahahah.gmbr last tu mmg kelakar lol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...