Di Dalam Dilema...

Salam dears,
Mama sedih ni.  Sedih sangat.  Sebab setelah 2 tahun lebih berjasa, akhirnya...

Kamera kat phone Nokia X2 kesayangan Mama nih dah rosak!  
Memanjang dok 'camera on standby' jer.  
Nak snap pic or rekod video semua dah tak boleh dah huhuhu :-(

Sebenarnya phone ni dah lama gak ada problem - ter on off sendiri, call tak masuk terus pi voicemail and etc etc.  But Mama sabar je, guna je laa dah ini je phone yang ada.  For me as long as camera still ok & leh ambik gambar anak anak anak kesayangan aii, then ok laa.  

Sebabnya Mama ni jenis malas nak bawak digital camera kemana mana, cukup ngan bawak 1 tepon ni jer.  Lagipun camera kat phone ni 5MP and gambar cantik & terang.   So aii the very sayang laa this phone.

Dah pi tanya kalau nak repair take time about 1 week and harga nak repair je dah RM100 lebih.  Kawan Mama kata kalau camtu not worth it to repair, since phone ni pun dah lama dah.  Baik beli baru je katanya.  Ayah pun cakap camtu gak.

But...but... nak beli phone baru mahal wehh.  Kalau nak yang pic cantik, paling bodo 5MP, agaknya harga pun mesti RM400 ke atas kan?  Adehhh mahal tu time tengah dok berbajet bajet sebab banyak guna duit untuk rumah baru tapi lama kitorang tu. 

For now Ayah bagi Mama pinjam handphone yang kompeni dia bagi - Samsung Corby II.  Tapi tak brapa best sebab pic 2MP jer.  Pastu kan rasa cam kekok plak guna touch screen, sebabnya jari jemari aii ni the very debab.  Nak tekan benda lain tapi terkena benda lain, nak taip sms pendek pun ambik masa lama, asyik tersalah tekan hehehe.  

Haii laaa nasib... sayang nak berpisah ngan duit untuk beli brand new phone.  Tapi kalau repair pun dah 100 lebih, orang kata not worth it.  Baik beli baru.  So how laa?  Dilema...dilema.... *sigh*


Labels: