Crita Interview...

Salam dears,
Wahhh seminggu gak Mama tak update blog kan?  Apsal lama sangat tak berupdate?  Hmm ntah ler...alasan yang sama - bz - malas - tak dak mood... same old...same old.. ;-)

So apa crita yang jadi sepanjang last week?  Well, nothing much except last week Mama pi job interview.  Yup, dah tua tua ni pun pi interview lagik hehe.  Ehhh silap, bukan tua, cuma tak brapa muda remaja lagi jer haha :-P

Mama dah 11 yrs ++ bekerja.  Kat kompeni skarang dah 6 tahun lebih dah - 3 yrs in corporate comm & 3++ yrs in human resource (HR).  And since Mama ni tak dak formal  education/ qualification in HR, Mama rasa dah sampai masa untuk broaden my knowledge & gain more hands-on experience in HR and I'd like to try that in a new company.  

Setelah bertahun tak pi job interview, memang ketaq lutut laa & nerves yang amat!  Siap rasa cam ehh aku tak mau pi laa.  Penakut! hahaha.  Nasib baik pi jugak, coz walaupun Mama rasa tak dapat keja tu, but dapat new experience sebab the interview method was different from any job interviews that I've been to before.  And saja nak share kat sini, berkongsi pengalaman :-)

Okeh...masa interview tu candidate memang ramai - lebih daripada 30 orang tapi jawatan kosong nya 1 jer.  Semua candidates sampai serentak kul 8.30 pagi.  Ramai ramai menunggu kat dalam one big room, disuruh isi borang & jawab questionaire (soalan personal + job related).  Pastu interview method nya ialah group interview, 5 candidates serentak.  

Mama dalam group yang ke 4 kalau tak silap.  Satu group ambik masa dalam 45 min to 1 jam gak.  Kul 8.30 pagi sampai tapi kul 12 tgh hari camtu baru turn Mama, punya laa lama menunggu, letih!  Tak sangka nak kena tunggu lama camtu, Mama tak bawak apa apa buku untuk baca & kat situ pun tak dak any reading material.

So Mama buat apa?  Berborak ler...apa lagi hehehe.  Berborak ngan candidates lain, berborak ngan akak cleaner kat situ, siap terserempak ngan budak production pun aii berborak jugak.  Pastu ambik kesempatan jalan jalan keliling opis orang, macam cik kiah! hehe ;-)

Syok gak leh tengok perangai orang macam macam, ada yang baru sejam menunggu dah panas hati muka masam mencuka.  Ada yang bising bising kondem kata tempat tu tak professional laa tak efficient laa etc etc.  Ada yang tak mesra alam langsung tak bertegur sapa ngan candidates lain, asyik dok tekan tekan handphone jer.  

And ada candidates yang balik sebab dah tak sanggup menunggu.  Ada gak yang nak balik sebab rasa tak dak peluang dah memandangkan ramai candidates.  Hmm belum interview, dah give up.  Well, masing masing punya hak kan.  But it was interesting to see how people react under such circumstances.  And these are HR people yang sepatutnya boleh bersabar and be professional in whatever situation.

Bila masuk interview plak, 5 candidates serentak + 1 interviewer.  Kalau jenis yang pemalu segan silu nak bercakap depan orang, memang susah laa.  Sebabnya interviewer tanya & kita kena jawab openly depan candidates lain, mau tak nerves?  Pastu kalau tersilap cakap or jawapan tak memuaskan interviewer tekan kita depan depan candidates lain who are total strangers, kalau orang yang jenis terlalu self-concious or too competitive, susah gak kot nak releks.

Mama pun segan gak bila ramai ramai camtu, tapi blasah cakap je laa merapu apa apa ntah.  Janji bercakap, jawapan betul ke tak betul blakang kira.  Nasib laaa hehe.  In the end, Mama rasa Mama tak dapat kot keja tu.  Sebab diorang cari orang yang memang dah experienced with sound knowledge in HR, aii ni baru setahun jagung je buat keja HR nih.  Candidates lain ramai yang memang betul betul senior HR personnels. 

But for me dapat ke tak keja tu pun blakang kira, janji dah pi & dapat new experience.  Next time boleh be prepared and tak lah nerves sangat kot.  Practice public speaking & build up confidence in case kena interview dalam group camni lagi.  

Another good thing I got from going ialah dapat kenalan baru & dapat berborak tanya tips & pengalaman keja daripada HR people yang more senior than me.  Syok dengar crita pengalaman diorang.

Anyways, moral of the story yang pusing pusing ni ialah be open minded & be prepared bila pi job interview yer.  Jangan cepat melatah, jangan stress marah marah & keep up a good spirit.  Kalau ada rezeki, ada laa kan.  Whatever happens, take it as a learning experience :-) 

Labels: