Monday, November 19, 2012

Crita Rumah: Letrik ohh Letrik...

Salam dears,
As mentioned in my earlier entry, apartment yang kitorang beli tu adalah 2nd hand.  Apartment tu dah lama tak dak orang duduk i.e. owner lama dah a few years pindah & tak sewakan kat sesapa.  So umah tu tak dak letrik, dah potong.  So pagi tadi Ayah pi laa ke ofis TNB nak pasang/sambung balik letrik untuk apartment tu. Ingat kan senang je, isi borang, bayar deposit pastu leh sambung balik letrik dah.  Rupanya tidakkkk...

Staff kat kaunter TNB tu kata since umah ni dah lama kosong, letrik pun dah lama potong so kotak meter letrik ke apa kebenda ntah semua dah kena cabut.  So untuk nak pasang balik letrik memula kena panggil contractor yang ada sijil chargemen ke apa ntah yang TNB recognise untuk check balik semua hal berkaitan wiring/letrik dalam umah tu & kena pasang kotak meter etc etc.  

Katanya kalau takdak barang rosak, maybe charge contractor saja adalah dalam RM300 to 400 gitu.  Kalau ada barang yang rosak, kena ganti tatau laa brapa lagi cost, silap silap sampai RM1000 pun leh jadik huhuhu.  Dah ready tu semua baru leh pi register & TNB sambung balik letrik. 

Adehhh ketaq lutut Mama masa Ayah call bagitau hal ni tadi.  Seriusly Mama tatau pun pasai ni semua.  Mati mati ingatkan senang jaa nak sambung balik letrik.  Tak sangka ada additional cost...ntah brapa laa total charges kitorang kena bayar, and nak deposit lagi nanti wehhh *fengsan*.  Yang pastinya, konpem lari bajet!  Bye bye duit ku sayang, tata titi tutu *nanges* huhuhu....

Hmm pakcik maintenance kat apartment tu kata kat kitorang "tu laa apsal masa nak beli umah tak check betul betul semua ni?".  Aiyaaa aii mana tau pasai ni semua, ni first time beli umah.  Masa dok google internet cari tips beli umah 2nd hand tak terjumpa plak sesapa crita bout this.  

So for ladies & gentlemen out there yang tengah plan nak beli umah tu, ready ready kan laa extra money dalam bajet tu ehh untuk benda benda unexpected camni.  Jangan ada duit ngam ngam jaa cam kitorang nih yer ;-)

13 comments:

nurul said...

mama ada kawan2 tak yg boleh buat? abg saya ada jugak buat keje2 camni & dia ada lesen buat keje2 TNB. cuma saya tak penah pulak tanya dia bape dia amik utk buat tu =(

dia buat sendiri je dgn bdk2 2-3 org. adoi kena tanya dia camni. padahal saya tak penah amik port pun bab2 elektrik ni =(

Mama Kembar 3 said...

nurul: mama tak kenai sesapa yg leh buat tu semua. Nurul boleh tlg tanya abg nurul tak? leh bg contact no dia? Email me at mamakembartiga@gmail.com. Thanks nurul muah muahhh :-)

puan nina said...

a'ah kan..xpernah pulak org cite pasal letrik..slalu cite pasal wiring ada la

Eey said...

Dear Sis,

Air pun sama gak nanti. Kalau meter sendiri & dah dipotong bekalan air, prosesnya sama ngan elektrik. Tapi kalau meter berkelompok just byr kat management kalau x silap.
:)

Fifi Nadhrah said...

huh.. kene take note ni mama.. fifi n hubby tgh cari rumah ni.. nak rumah second hand je..

Mama Kembar 3 said...

puan nina: tu ler...mama pun slama ingat kena ambik kisah bout wiring dlm umah, lampu kipas plug point etc etc jer


Eey: kitorang nye meter berkelompok rasanya.


Fifi Nadrah: tu laa dear, kena lebih banyak research & tanya org lain yg dah biasa beli umah 2nd hand kan. Mama hari tu banyak baca bout proses beli umah (cth payments, lawyer, loan), tak terjumpa plak pasal benda yg leh jd hidden costs camni :-(

me suya said...

owh...tips ni..anyway sabar je lah mama kembar3

mommy najwa said...

X tau plak psl bnda2 ni..sy pun beli umh 2nd hand tp kosong sebulan je..tq for the info..bab duit tu emm cam air je kuornyer..bajet lari mmg x tekejar la.. ;)

mama arra alisa said...

Salam mamakembar3, mama juga punya pengalaman yang menyakitkan bagi urusan air dan api beli daripada projek rumah SPNB. Macam-macam hal dari maslah S&P yang terlalu lembab, peguam yang dilantik SPNB tidak membantu.... aduhai.... dulu masa beli rumah pertama tak le ada masalah..... memang benda ni mama pun tak jangka juga.... kos tambahan mama untuk masuk air dan letrik tu RM 1K jugalah.... rumah tu baru ..... kira first buyerlah... tak moh beli dengan SPNB lagi...ermmm $$$$ pun tak da dah..kena bayar hutang dengan gomenla samapai mama pencen tak abis bayor....

Mohd Mohsin said...

buat sendiri jer... cari note kat internet pasal pemasangan elektrik fasa tunggal atau electrical installation single phase. Selalu bab2 awal dia cite pasal pemasangan meter kwj tu dan fius sambungan. selalunya benda tu jer yg diaorang cabut utk elak orang guna elektrik free. senang jer kan... cabut benda tu then pasang balik dah kena cas RM400... hehehehe

Mohd Mohsin said...

buat sendiri jer... cari note kat internet pasal pemasangan elektrik fasa tunggal atau electrical installation single phase. Selalu bab2 awal dia cite pasal pemasangan meter kwj tu dan fius sambungan. selalunya benda tu jer yg diaorang cabut utk elak orang guna elektrik free. senang jer kan... cabut benda tu then pasang balik dah kena cas RM400... hehehehe

Mama Kembar 3 said...

me suya: yup, sabar je laa..cabaran nak masuk umah sendiri :-)


mommy najwa: betul, betul, betul!


mama arra alisa: ishh risaunya if terkena sampai 1k cam u...mintak mintak tak lah :-(


Mohd Mohsin: tu laa rasa cam benda senang ja tp upah yg mahal. Tp nak buat sendiri tak leh kot sbb tak dak sijil chargeman tu, bila submit borang kat tnb nak kena ada salinan sijil chargeman or some documents as proof rasanya. Kalau dokumen tak lengkap tak leh nak bukak akaun baru n sambung letrik huhuhu

Madam Lala said...

jaman skang semua nyer nak duit...
masuk toilet pun bayar duit..
bikin peningggg....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...