Tuesday, July 10, 2012

Supplements Apa Yang Bagus Untuk Tulang & Otot?

Salam dears,
Sebelum ni kan Mama ada crita yang Mama dah a few weeks sakit pinggang/blakang.  Mama dah pun pi mengurut ngan sorang makcik urut kat Bdr Tun Razak, lepas urut rasa lega skit.  But a few days after that start sakit balik sampai nak berjalan pun susah. 

So last Saturday Mama terus pi jumpa doctor pakar ortopedik and buat x-ray, risau kalau kalau ada masalah tulang belakang.  Alhamdulillah, it's not slip disc and my bones are fine, fuhhh legaaa! :-).  Cuma ada some muscle problem ntah apa ntah yang doc sebut Mama pun tak ingat dah hehe.  Yang pastinya, bukan slip disc, Alhamdulillah. 

Doc bagi stok ubat for 1 month and suggest Mama buat exercise untuk increase muscle flexibity cam swimming, yoga or tai chi.  And doc rekomen suh Mama ambik supplements to improve muscle, joints and bones health.  Doc suggest supplements Essentials and Proflavanol dari brand USANA.  
 
Mama dah jumpa the agent/seller and dah baca baca infor from internet.  Nampak menarik, cam bagus.  Taaapi...harganya perghh boleh tahan mahal - 298 hinggit untuk satu setengah bulan.  Berpeluh ketiak gak laa kalau nak maintain makan tiap tiap bulan wehhh!

Pastu Mama pun google google laa supplements lain untuk sakit pinggang/blakang.  Tengok ada a few blogs crita pengalaman positif makan supplement Shaklee OsteoMatrix.  Harga tak mahal sangat, dalam 60 hinggit je kot sebulan.  Menarik tertarik skit aii tengok harga tu berbanding harga Usana kan hehe. 

Tapi...tapi...Usana tu doc pakar yang suggest, so it must be good kan?  Hmmm... dilema aii, antara harga mampu milik atau something yang doc suggest.  Tapi kalau tak mampu nak maintan ambik tetiap bulan pun, tak dak makna gak.  Sebab supplements ni biasanya efek lambat, bukan sebulan ambik dah leh baik kan?  Haishhh fenin mak!

So ni Mama nak tanya kat sini if ada sesapa yang pernah or sedang ambik supplements Usana or Shaklee OsteoMatrix ni, elok ke?  Betul ka berkesan?  Apa positive effect yang korang rasa?  Sesapa yg ada experience guna, sharing sharing experience korang please?  Sharing is caring dears, muahhhh! hehe ;-)

14 comments:

Outbound Malang said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ibuhebat said...

Salam mama.. ya, saya sebagai pengamal shaklee ostematrix mmg sgt syorkan amik ostematrix. orang selalu ingat kalsium ni utk tulang je. tapi lebih drp tu.. lagipun ostematrix bukan kalsium semata2.. siapa yg selalu sakit2 belakang, lenguh2.. sakit pinggang elok cuba ostematrix ni ;)

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

mummy tak ada plak experience,tapi,memang tgh mencari produk tuk sakit tulang belakang juga..entahlah sejak bersalinkan twins(kaedah czer) selalu sgt sakit belakang

Mama Kembar 3 said...

ibuhebat: mama pun ingat kalsium utk tulang je. tp lepas dok baca baca about ostematrix ni baru tau its also good for muscle. tu yg minat nak try. Thanks for sharing your experience :-)


Mummyizz: ramai gak yg cakap lepas bersalin czer akan sakit belakang, kesan cucuk epidural dulu tu. mama rasa maybe betul lah. btw, mama dah order dah ostematrix ni. kebetulan ada ex-opismate yg jual, terus konpem order ostematrix + joint tablet (dia rekemen). pantasss je beli hehehe

ddfirdaus said...

Salam tompang lalu dan komen sbb jarang2 komen kat sini...

Saya pon ada masalah yg sama wlpun baru beranak 1..mungkin berat dh lebih BMI tu yg sakit2 tulang bagai..Nak tanya boleh? Makcik urut BTR tu yg mana ek? sy pernah gak g berurut kat area BTR skali.

Pastu ada check dr kat mana yek? Mahal tak kalau nk wat med checkup nk check tulang temulang ni semua? Rasa cam nk kene buat sbb sakit lutut stiap kali exercise. Ada info ckp klau sakit muscle tu normal bagi org yg baru nk exercise semula tapi kalau joint pain tu x normal..takut gak ni karang terus terkinja2 slip disc ke hapa susah pulak.. mohon sedikit nasihat yek..tq ;-)

Rosniena said...

my mak makan shaklee..kaki dia pun kurang sakit

mommy najwa said...

Kalsium ni bkn saje tuk tulang temulang. .Tp tuk muscle dan gigi gak. .dan bagus for bfeeding mommy dlm pnghasilan susu. .Sy pun mkn ostematrix ni since dlm pantang lg. .Mmg bgus bdn pun x rasa lenguh2. .
If anyone interested ngn ostematrix ni can pm me @0129050175

Sorry mommy tumpang iklan jap. .
Anyway sharing is caring. .

BeRRy MuMMie said...

Shaklee OsteoMatrix mmg supplement mmg terbaik dear!
salam kenal feel free follow bck

aNgAh_aLiFaH said...

mama, angh pun ske shaklee.. dah mkn dr skola menengah lg..seme vit dia terbaik.. angh mkn beta carotene, power spec pun turun..

skang angh mkn shaklee utk tambah susu bdn.. mmg hasil terbaekk..

ostematrik tu tumit pecah pun bole elok insyaAllah..

Mama Kembar 3 said...

ddfirdaus: mama pi ngurut kat btr tu ngan makcik khamsinah (tel 0133095652). Pastu pi jumpa Dr Ang Leong Chai, orthopedic surgeon kat hosp pantai cheras. tatau brapa harga sbb mama pi tu insurans kompeni ayah yg bayar. memula pi klinik biasa, dptkan referral letter utk jumpa specialist (ni insurans nye prosedur). better u check dulu laa camna polisi group insurance kompeni u (if ada). tapi rasanya if check ni semua mau beratus ringgit gak kot, sbb consultation charges for specialist jaa biasanya dah RM90 keatas dah kat situ, blum masuk xray lagi tu.


Rosniena: dia mkn yg mana satu ye?


mommy najwa: tu laa slama ni mama ingat kalsium utk tulang je hehe


Berry Mummie: u pun ambik eh? :-)


angah alifah: wahh ni yg lagi bertambah smangat nak mkn vits shaklee nih. tak sabar tunggu yg mama order sampai ptg nih hehe

ch@ said...

shaklee tu dah terbaik kakNani. doktor kita pun suggest, cuma kita je malas nak amek. now, dah pakai PB biar PB je la yg setel. haha, terlupa jap pnh sakit belakang dulu sebab jatuh main netball. skrg dah ok.

mimmie said...

mama...sy pun ada pengalaman sakit belakang...myb sebab ada muscle yg cedera...sy cadangkan mama p perubatan hemopati...sy try ubat situ dan alhamdulillah sihat...mungkin ada pantang larang n lambat skit...tp alhamdulillah berkesan..mama jgn makan ubat spital..sebab ada effect berat badan akan naik..mcm saya..huhuhuhu...anyway...semoga cepat sembuh

Mama Safiyyah said...

Both my parents, my bro n my aunties makan usana...mmg bagus...kdg2 kalau dah letih sgt amik gak sebiji vitamin my mom tu...mmg bagus

Banyak specialist yg rekemen usana ni...sbb mmg proven to be good. Mmg harga agak mahal tp bg saya,kalau berkesan...apalah harga kesihatan kan?.....

ddfirdaus said...

Ooh mama betulla sama makcik khamsiah tu urut kat btr. Anak i pun paed kat pantai cheras tu tapi diri sendiri x de dr kat situ. Insyaallah nanti one day nk pegi check jugak.

nanti buatla review osteomatrix tu yek :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...