Saturday, July 28, 2012

Nama Manja

Salam dears,
Si kembar 3 ni kan masih pelat, so bila diorang panggil memanggil nama sesama sendiri pun sebenarnya dengan sebutan yang pelat gak lah.  Yang disebut tu seolah olah nama manja untuk sesama sendiri.  Fahmi disebut 'Ami', Faris jadi 'Aish', dan Fauzi jadi 'Oji'.  

Tapi kalau korang perasan, bila Mama bercerita tentang si kembar ni atau tentang dialog diorang sesama sendiri dalam blog ni, Mama mesti akan sebut nama penuh Fahmi, Faris, Fauzi, perasan tak? 

Sebab setau Mama & pernah dengar ustaz ceramah kata nama panggilan seharian didunia ni lah yang akan jadi nama panggilan diakhirat nanti.  Lagipun nama jugak seumpama satu doa.  Jadi seelok eloknya panggil lah nama dengan nama penuh.

Kalau nak panggil nama penuh bebudak ni, kena ada Muhammad kat depan tu.  Nak panggil Muhammad Fahmi, Muhammad Faris and Muhammad Fauzi all the time macam panjang laa plak.  So panggil laa Fahmi, Faris, Fauzi jer.  At least still ada makna kan? hehe 

Memang sejak peknen lagi Mama dah bagitau siap siap kat Ayah, kita cari nama yang pendek & senang disebut tau.  Sebab biar leh panggil in full sentence.  Also nak nama yang pendek sebab nanti senang nak isi borang apa apa.  Aii fenat laa u kalau skali isi borang 3 keping, kena tulis semua nama panjang panjang hehe.

Bila si kembar ni lahir plak, Mama dah siap siap pesan kat all my family members please panggil nama diorang properly.  Kalau sesapa tersebut nama manja i.e. 'Oji', Mama akan cepat cepat cakap 'Fauzi laaa' sambil tersengih sengih ;-)

Kalau dipanggil Ami, Aish and Oji jer, mana ada makna kan?  Tapi kadang kadang aii pun tersasul gak laa sebut nama manja tu, sebab cam cute kan hehe.  Well, I'm only human :-)

Dari kiri:
Muhammad Fahmi: Yang terpuji/dirahmati, kefahamanku.
Muhammad Fauzi: Yang terpuji/dirahmati, kejayaanku.
Muhammad Faris: Yang terpuji/dirahmati, yang alim.

Nama Mama Hanani Izzati: kesayanganku kemuliaanku.  Tapi nama panggilan aii sejak kecik Nani - takdak makna hehe.  Masa Mama skolah dulu, ada sorang ustaz ni will never call me Hanani, instead dia panggil Izzati. 

Agaknya sebab tanak panggil aii 'kesayanganku' tiap tiap hari kot hehehe.  Pastu Mama ni plak masa memula ustaz dok panggil camtu, sebab tak biasa orang panggil Izzati, bila ustaz panggil aii leh terbuat dunno pandang kiri kanan tak jawab.  Blurrr hahaha ;-)

8 comments:

aNgAh_aLiFaH said...

nama anak angah abdullah solleh = hamba Allah yang baik. kdg2 panggil abdullah kdg2 panggil solleh. lepas ni nk panggil abdullah solleh lengkap la..

alifah = peramah. tp family inlaw je panggil alifah. org lain panggil angah = takde makna jgak. haish..

Mama Kembar 3 said...

angah_alifah: sedap nama abdullah solleh, makna mmg the best kan. Elok gak laa if tiap tiap hari u panggil full camtu, doa kan :-)

Syida@Mrs K said...

Nama twin boys saya:
Muhammad Haziq Iskandar
Muhammad Hazim Zulqarnain
dan yang kecik Nur Batrisyia Qaisara.
Kalau mama marah memang konfirm keluar nama penuh siap bin/binti sekali.....dorang siap cakap.."haaaa mama marah la tu..panggil full name.."ekekkeke

mamavogue said...

mama,
mamavogue pun biase nyer akan panggil nama penuh Azizul Hakim.
Mase duk nursery dulu, diorg panggil 'Jijoy'..huhu..sabo je la!

Mama Kembar 3 said...

Syida@Mrs K: sama laa, kalau time marah mmg kluar nama penuh ngan bin bin skali haha


mamavogue: hmm part kat nurseri tu yg susah skit. walaupun kita dah pesan kat cikgu, tp bebudak lain esp budak budak besar kat taska tu panggil susah plak nak halang kan.

rokayah said...

hanani pun bermakna kerinduanku kan? patutla saya hari2 rindu nak baca blog mama..

anak saya Aneiq.. maksudnya yg segak/ kacak menawan hati... dia cepat dpt kwn.. agaknya org senang tertawan dgn dia kot...

fara kertina waty said...

Ems..saya selalu fail mau sebut nama 1st twin eidlan..mesti tersebut nama comil dia dari kecil..nama samaran dia "MANJA" sbb mmg manja....>.<

Mama Kembar 3 said...

Rokayah: rindu ker? hehehe :-)


fara kertina waty: tu laa kan nama manja mmg manja :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...