Human Milk 4 Human Babies Global Network

Salam dears,  
Mama baru je found out bout this 'Human Milk 4 Human Babies Global Network' (HM4HB).  Asalnya pagi tadi Mama dok blogwalking (cam biasa laa kan) pastu terjumpa blog sorang breastfeeding mommy ni yang crita bout HM4HB nih.  Terus trasa excited nak share the infor ngan korang semua, in case ada yang belum tau cam Mama ni haaa hehehe. 

Basically, it's a milk sharing group dikalangan ibu ibu.  It started sometime in end-2010.  So agak baru lagi laa kan, sebab tu aii tatau about ni before this kot hehehe (alasan :-P).  Kat Malaysia pun dah ada group ni.  Boleh visit the group kat sini: http://www.facebook.com/hm4hbmalaysia.  Dalam group ni, ibu ibu yang ada banyak susu ibu akan bagi or derma susu diorang kat baby or anak orang lain yang memerlukan susu ibu i.e. jadi ibu susuan/anak susuan. 

Hmmm kalau masa si kembar kecik kecik dulu i.e. masa Mama terpaksa stop breastfeeding dulu group HM4HB ni dah ada, most probably Mama akan consider gak untuk si kembar.  Skarang diorang dah nak masuk 4 tahun dah minum susu formula (FM) so rasa...ntah laa.  Teruskan je laa ngan FM...

Walaupun Mama bagi FM kat si kembar ni, tapi Mama tetap rasa excited nak share infor ni kat sini.  Kot kot ada ibu ibu yang ada problem nak menyusu (i.e. susu skit, kering or tak leh menyusu) and nak alternatif lain selain dari bagi FM kat anak anak, mungkin korang leh lawat group HM4HB nih?

But kena baca & fahami betul betul ye bab hukum hakam ibu/anak susuan ni yer, especially dari segi hubungan mahram.  For starters boleh baca infor kat SINI.  Bila anak dah minum susu ibu from another mother, maka the parents kena laa gigih usaha untuk memastikan hubungan tidak terputus tau.  

Kena make sure semua pihak (family, friends etc) and anak anak sendiri kenal keluarga ibu susuan your child tu and vice versa.  Ni penting untuk elakkan masalah di masa depan contohnya terjatuh cinta & kawin ngan adik beradik susuan sebab tak kenal sesama sendiri. 

Ishhh nak cerita banyak banyak, Mama pun tak pandai and tak tau sangat lorrr.  So korang pi tengok sendiri laa kat group HM4HB tu yer.  Kalau rajin nak google google baca infor lagi bout this pun bagus :-)


P/S - Pesanan penaja - disebabkan isu susu ibu ni isu sensitip, tolong jangan tinggalkan komen yang hurtful or yang boleh mengguris hati sesapa kat sini ye.  Respect each other wokeh ;-)

Labels: ,