Ragam Tiga Heroes

Salam dears,
Lama benar Mama tak update blog kan? Alasannya cam biasa laa yer - bz yang amat, tadak masa yang sesuai...or kemalasan yang amat hehehe.  Walaupun sebenarnya banyak crita tentang si kembar yang nak stori kat sini, tapi.......

Anyway, nak update skit bout 3 heroes Mama nih.  Skarang nih diorang semakin banyak akal & macam macam kerenah.  Sejak dok pi speech therapy & masuk tadika, ada improvement in their speech delay.  Diorang masih banyak bercakap bahasa german celup diorang tu, but dah ada increase in vocab, ada laa pertambahan perkataan baru yang diorang guna.

Bila dah makin pandai bercakap ni, maka masing masing dah makin pandai mengadu, komplen and kuat merepot!  Especially Fahmi si taiko sulung tu lah.  Kalau bergaduh berebut sesama sendiri or sesapa buat notti, nanti mesti ada sorang (or dua) yang datang mengadu "Mama, tenyok ni, tenyok ni!" sambil menunding kat orang yang buat salah tu.  

Even if Ayah marah diorang, nanti datanglah mencari Mama sambil komplen "Mama tenyok Ayah ni!".  Or if Mama marah, diorang pi komplen kat Ayah plak.  Dah laa cakap pun pelat, klakar je hehehe.

Marah balik kat kita pun dah pandai dah.  Ada skali nih, Ayah kata apa ntah kat si Fahmi, suh dia buat something tapi Fahmi tanak.  Pastu Fahmi kata "Ish Ayah ni, ubit kang!" pastu "nanak wawan Ayah!" (tanak kawan) and silang tangan depan dada (peluk tubuh).  Si Faris pun dah pandai buat camni, kiut bangat! hehehe. 

Pagi smalam plak, jiran kitorang dok mendrill, tatau laa jiran atas ke bawah ke sebelah ke, Mama tak sure.  Tapi kalau dah mendrill tu mesti laa kuat bunyinya kan.  So budak tecik 3 orang ni ramai ramai pi kerumun kat pintu depan umah nak dengar bunyi tu dari mana, sambil mulut masing masing pot pet pot pet mengomel ntah apa tatau. 

Bila diam tadak bunyi drill, diorang pun tinggalkan pintu pi tengok tv.  Bila ada bunyi drill, masing masing lari balik berkumpul kat pintu.  Ulang alik camtu lah berkali kali.  After few times, last last bila ada bunyi drill ja, si Fahmi and the geng pi ke pintu and jerit "Bicing aaa! Hey! Bicing aaa!", bukan skali tapi berkali kali jerit camtu wokeh. 

Mama yang tengah sibuk masak kat dapur kelam kabut lari ke pintu depan nak stop kan si kembar ni dari jerit lagik, takut kot kot jiran dengar & marah plak kang.  Panik gak laa aii time tu tau!  Hishhh kemain lagi bebudak ni kan, time diorang buat bising takpa.  Tapi kalau orang lain bising, pandai plak nak marah.  Sabarrrr je laa! *sigh*

Hmmm camtu lah lebih kurang ragam si kembar ni skarang, macam macam ada! Ragam yang boleh buat kita rasa cam nak luruh jantung, fenin fenin lalat and yang pastinya memang tak kering gusi lah ngan diorang nih.  Sronok! Alhamdulillah :-)

Tiga orang buah hati pengarang jantung Mama :-)

Labels: ,