Pelik ke Ulang Ulang?

Salam dears,
Memandangkan yesterday dah beli buku New Moon & Eclipse, so Mama tringin nak baca balik the whole Twilight saga.  But mesti laa nak start from book 1 kan. Untuk sesapa yang tak tahu, book 1: Twilight, book 2: New Moon, book 3: Eclipse & book 4: Breaking Dawn.

So lunch time tadi Mama pegi kedai sewa buku nak sewa buku Twilight & Breaking Dawn plak.  Nak beli blum ada bajet lagik, jadi sewa je laa dulu *cedey*.  Masa ambik buku buku tu, owner kedai tu tanya Mama "are u reading these coz u wanna watch the new movie Breaking Dawn? So u'll know the story better?".  Mama cakap "nope, actually I've already read all the 4 books.  I just wannt reread it again". 

And then she was like "huh? Why do u wanna read it again? How do u do it, read the whole thing again or skip here & there?  Doesn't it spoil the fun, coz u know the whole story already?" dia tanya Mama dengan muka pelik.

Terdiam jap Mama time tu, sebab terpikir aikk pelik ke if nak ulang baca semula novel yang kita dah baca sebelum ni?  Orang lain tak buat ke camni?

I dunno bout uoll, tapi Mama biasa ulang ulang baca balik novel yang Mama suka.  Movies pun sama, slalu ulang ulang tengok.  Kalau movie Twilight, New Moon & Eclipse ni tok sah cakap lah, dah lebih 10 kali dah khatam rasanya.  Kalau movie yang Mama suka, paling kurang mesti 2 kali tengok kat panggung *obses!*.

So Mama nak tanya nih, pelik ke if suka ulang baca novel yang sama?  Korang tak buat ke?

Labels: