Life Swap?

Salam dears,
Mama baru abih baca novel ni - 'Life Swap' by Jane Green.  Crita tentang 2 orang pompuan yang nampak seolah olah ada segala-galanya.  Sorang nama Vicky and sorang lagi Amber, both seems to have the perfect life, but both are not contented with what they have.  Both thinks that the grass is greener on the other side.


Vicky is a single women, very successful in her career as features editor at Poise! magazine.  But dia nak sangat-sangat berfamili, ada hubby, ada anak anak, ada rumah cantik etc etc.  Amber plak a married women with a wonderful husband and beautiful kids, duduk kat umah yang besar & cantik, kaya.  Tapi Amber pun tak fully satisfied with her life, dia nak merasa hidup single balik.  Nak bebas buat apa saja sesuka hati dia.

Bila Poise! magazine bagi peluang untuk one lucky reader to swap lives with Vicky for one month, Amber pun apply & berjaya.  So Vicky pi hidup sebagai Amber di US and Amber ambik tempat Vicky di London.  Patutnya tempoh life swap tu ialah sebulan, but after 2 weeks je, both women dah tak sabar nak balik ke kehidupan asal masing masing.  Finally both of them realise that the grass is not necessarily greener on the other side, and learned to cherish what they have.  Nak tau lebih detail tentang apa yang terjadi semua tu korang kena baca sendiri lah yer. 

But reading the book got me thinking, do I want to swap lives with someone else?  Would I change anything bout my life, if it means that I'd loose what I have now?

For me, the answer is NO, not in a gazillian years hehehe.  Maybe my life is not perfect, maybe I whine about this and that, rasa tak cukup itu ini.  Yes, aii tak dak duit juta juta dalam bank (errr ribu ribu pun tadak hehe), takdak rumah besar (umah sendiri pun blum ada), tadak keta mahal, tadak baju designer branded branded.  Memang kadang-kadang terdetik gak rasa jeles bila tengok kawan-kawan yang banyak duit, dapat pergi melancong sana sini, beli itu ini.  

Tapi, bila dipikir pikir balik, takpa lah kalau aku tak kaya duit, at least aku 'kaya' anak anak. And bila dibanding pros and cons, bila dibanding apa yang ada dengan apa yang kurang, memang akan sedar banyak betul rezeki yang Allah kurniakan.  Yang penting Mama happpy, anak-anak & hubby pun happy, Alhamdulillah :-) 

Hmmm korang plak camna?  Kalau diberi peluang, would you swap lives with someone else?  Sanggup tak korang tinggalkan semua benda yang korang ada, and semua orang yang korang kenal semata-mata untuk dapatkan kehidupan 'ideal' yang korang idam-idamkan?





Labels: ,