Semuanya Kali 3!

Salam dears,
Kalau dah ada anak kembar 3, belanja pun berkembar 3 jugak lah.  Bila beli barang, memang semuanya in 3’s, sebab bukan boleh main passing passing barang hand-me-down dari abang ke adik kan? 

Biasanya belanja bulanan kitorang untuk si kembar sahaja lebih kurang RM1,800 sebulan untuk pampers, susu & taska.  Itu memang perbelanjaan tetap yang dah dimasukkan dalam bajet tiap tiap kali dapat gaji.  Tapi bulan ni terasa ‘berat’ skit sebab ada ad-hoc expenses and belanja yang dikluarkan jauh lebih banyak daripada biasa, lebih kurang RM1,000 lebih banyak daripada slalu.  Sebabnya…

- Terpaksa beli 12 pasang baju baru si kembar sebab tertinggal beg masa balik kampung.  Padan muka sapa suh careless sangat kan? huhuhu...

- Make over bilik si kembar – beli 3 tilam, 3 cadar ready made, tikar getah, beli kain nak buat cadar extra,  upah electrician repair suis dalam bilik si kembar and a few more suis dalam umah nih. 

- Yesterday pi klinik pakar sebab si Fahmi demam & semput je dah kena RM200.00 lebih, ubat untuk semput ni memang leh tahan mahalnya.  Lagi pun peadiatrician dah bekalkan siap siap extra ubat in case Faris & Fauzi pun berjangkit, sebab kebiasaannya camtu lah budak budak kembar ni.  Tapi harap harap kali ni jangan laa berjangkit.

Mama bukan merungut tau nih.  Sekadar nak berkongsi cerita yer, camni lah bila ada anak kembar, belanjanya pun berkembar jugak lah.  Memang diakui kadang kadang terasa sesak nafas skit time nak kluar duit beli barang barang si kembar, maklumlah kitorang bukannya orang kaya.   

Tapi Alhamdulillah so far we can manage.  Agaknya ni lah orang kata rezeki anak anak, InsyaAllah sentiasa ada, tak berlebih tapi cukup cukup belanja pun jadi lah kan :-)

Walaupun belanja kali 3, tapi Mama & Ayah sanggup je demi si kembar tersayang nih.  Sebabnya kebahagiaan yang Allah kurniakan juga kali 3, it’s three times the fun!  Kalau dah sorang anak pun meriah, bila ada 3 serentak cam si kembar nih, memang laaa sure heboh sentiasa hehehe.  Alhamdulillah, syukur sangat sangat atas kurniaan Illahi.

Hmm… kepada sesapa yang mengimpikan anak kembar, kenalah ready untuk kluarkan belanja ‘berkembar’ gak yer.  But don’t worry, it’s definitely worth it :-)
 

Labels: ,