Penting Ke Hari Jadi?

Salam dears,
Yesterday seharian Mama tak update entry, cuma berblogwalking baca crita kawan kawan.  And masa berblogwalking tu I came across entry Rozuan a.k.a Pak Cek Biola tentang hari jadi.  Katanya dia jarang sambut hari jadi, sebab baginya tak penting sangat - "It's just a day,sama macam hari-hari lain.nothing special".  

Rasanya mungkin ramai gak yang berpandangan camtu kan?  For one, family Ayah pun jarang sambut birthday gak.  Sebenarnya samada nak sambut atau tak, terpulang pada diri masing masing lah kan.  Tak salah pun kalau tak sambut, wish je pun dah cukup dah.

Tapi untuk family Mama, hari jadi adalah sesuatu yang sangat penting.  We make it a point to remember each others birthdays - birthday parents, siblings, ipar and anak anak sedara.  And kitorang biasanya akan buat a small celebration.  

Alaa stakat berkumpul sesama sendiri, makan makan yang simple & bagi hadiah jer.  Tak pernah buat party jemput orang lain pun.  Kalau tak dapat berkumpul, sekurang kurangnya mesti call & ucapkan happy birthday.

Personally, bagi Mama tarikh hari jadi ni sangat istimewa and penting untuk di ingati sebab it's a reminder of the day u were born, the day your life began and the day that the life of the people closest to you changed too.  Ye laaa, tetiba ada new family member, mesti lah hidup kita akan berubah in one way or another kan?

And kini sebagai seorang ibu, tarikh hari jadi anak anak sangat lah istimewa sebab pada tarikh tu lah Mama terima kurniaanNya yang paling berharga iaitu peluang untuk merasai nikmat menjadi ibu :-)  

On that day - 4 September 2008 - hidup Mama completely berubah.  In a way, it was the day I grew up to become a better person.  It was the day I understood the meaning of true love and sacrifice - to give my all and love unconditionally tanpa mengharapkan sebarang balasan.  It was the day I became a mother to three little angels.  Alhamdulillah, syukur sangat sangat *tetiba rasa syahdu & bergenang air mata plak nih*.

4 Sept 2008 - the day I was blessed with three little angels, Alhamdulillah :-)

And it was also the day I understood the sacrifices that my parents had made for me and I learned to love and appreciate my parents much, much more.

And that's why, bagi Mama tarikh lahir adalah sesuatu yang sangat penting untuk diingati :-)  Korang plak camna?
 

Labels: , ,