Monday, December 27, 2010

Jalan Jalan Cari Pasal...

Salam dears,
Jalan jalan cari pasal??? Actually, bukan cari pasal…tapi cari fenat hehehe.  Hari Sabtu lepas, on Chritsmas Day, kitorang bawak si kembar kluar jalan jalan nak pegi Maxis sebab Ayah nak tukar line tepon dari postpaid ke prepaid.  Plan asal nak pegi The Mines so ingatkan nak kluar kejap je laa.  Bajet dua tiga jam dah leh balik so kitorang saja tanak bawak stoller, nak bagi si kembar jalan sendiri.

Pagi tu Mama siapkan lah si kembar tiga ni pakai baju lawa, kekonon lawa laa sebab ni memang baju untuk pakai jalan jalan jer hehe.  Budak budak tiga orang tu pun bila tengok baju lawa, dah excited dah, masing masing tau jer kata nak kluar jalan.  Bila siap pakai baju dah dok sibuk ajak “yom, yom…” and pegi kat pintu umah sambil lambai “bye, bye!” dah.   

Disebabkan ni first time tak bawak stroller, Mama pakaikan beg yang ada tali child safety harness tu kat diorang, at least kalau perlu untuk keselamatan leh tarik tali tu bagi diorang tak lari merata rata.  Bertambah happy lah si kembar nih, pakat berebut nak pakai beg tu, pastu berebut pakai selipar and kecoh nak turun dari umah ke parking.  Rasanya dari time kitorang bukak je pintu umah sampai laa masuk keta, satu apartment tau yang si kembar ni dah kluar hehehe…

Nak tengok tiga orang budak tecik yang happy nak kluar jalan jalan?
Download the video here & click at 'Regular download' button

Nasib baik bila sampai kat The Mines, si kembar ni okay je nak plak jalan pegang tangan Mama & Ayah.  Dulu masa kecik tak paham arahan lagik, tak kan nya di pegang, main lari meluru tak peduli orang dah, sebab tu pegi memana pun kitorang guna stroller.  So kali ni happy lah diorang dapat bebas berjalan.  Pakat excited bila nampak sungai & boat kat Mines tu.  Masing masing syok tengok fish pastu terjerit jerit melambai kat orang yang naik bot tuh hehehe…

Tiga orang budak kusyuk tengok fish dalam sungai yang ‘jernih’ tuh

Dah puas tengok fish, Mama bawak si kembar naik escalator sebab kedai Maxis kat tingkat atas.  Ni first time si kembar naik escalator & of course diorang sedikit jakun, si Fahmi sibuk nak panjat macam naik tangga biasa hehe.  Dah elok elok sampai kat kedai Maxis, sales girl tu kata kalau nak tukar prepaid, cuma leh buat kat Maxis centre je.  Aiseh…dari The Mines nak kena ke KLCC laa plak.  Tengok jam dah tengah hari, si kembar blum lunch lagi, susu plak bawak sorang sebotol je.  So pegi laa McDonalds jap beli nuggets & fries untuk si kembar buat alas perut kot kot jalan ke KLCC jam. 

 
Elok plak masing masing duduk bila disuruh, lega…


Baca apa tu Fauzi? Bersunguh sunguh hehehe

Bila sampai kat KLCC cepat je kitorang dapat parking, Mama dok bajet susah dapat parking sebab public holiday kan mesti ramai orang.  Si kembar ni plak keta blum sempat park lagi diorang dah kecoh nak turun dah.  Pastu dari turun keta ke lif sampai lah ke Maxis Centre, sepanjang jalan mulut pot pet pot pet bahasa German celup, agaknya excited sangat lah sebab ni first time ke KLCC :-) 

Sampai kat Maxis Centre, staff kat situ kata sorry system down untuk post to prepaid service!  Aiyarkkk susah susah pegi tapi tak dapat gak nak settle kan urusan, fenatnya rasa huhuhu… Yang si kembar ni plak tanpa segan silu buat aktiviti panjat memanjat sofa kat situ and terjerit jerit sampai orang kat kiri kanan pakat pandang pandang kitorang.  Cepat je Mama ajak Ayah blah dari situ hehehe.   Alang alang dah sampai KLCC, ingat nak laa jalan jalan jap kat situ.  Tapi bila tengok orang ramai sangat, kitorang decide balik je laa.

Ayah dikelilingi bodyguards tecik

Bestnya panjat sofa kat sini...

Bila dah naik keta semua, terasa rugi plak kalau terus balik.  Lagi pun cian gak kat si kembar, dah laa kitorang jarang bawak diorang jalan jalan.  So Ayah ajak pegi Jusco Keramat, kat situ orang tak ramai sangat katanya.  Sampai sana, kitorang decide pegi lunch kat Black Canyon.  Mama tak pernah pegi makan situ tapi bila Ayah kata nak blanja, Mama wokeh kan jer hehe.  The food sedap gak, masakan ala Thai.  Tapi yang kureng best nya, tak child friendly…tak dak kids meals, takat dapat order sup kosong & nasi putih je la untuk si kembar.

Nak order apa tu Faris? 

Pinggan, sudu, garpu kat restoran tu pun tak sesuai untuk budak budak.  Some restaurants ada sudu garpu & pinggan plastik, kat situ tak dak, pakai sudu besi yang besar tu je.  Apa lagi, bising laa satu kedai ngan bunyi musik alunan si kembar ni.  Bayangkan je lah 3 orang budak tecik dengan penuh semangatnya ketuk ketuk meja ngan sudu besi, rasanya sampai kedai sebelah pun leh dengar bising nya.  Larang suh stop memang diorang buat dunno je laa.  Aiyooo nasib baik laa time tu orang tak ramai sangat, tapi segan gak laa staff restoran tu semua dok pandang pandang kitorang huhuhu. 

Dah dapat pegang sudu sendiri, makan pun mesti laa nak makan sendiri tanak Mama suap.  Kiri kanan tangan diorang guna untuk makan, sebelah tangan pegang sudu, sebelah tangan lagi pun gengam nasik jugak.  Banyak mana nasik yang masuk mulut pun tatau laa sebenarnya, tapi sepanjang makan tu dok laa bagitau “dapp..hmmm dappp!”. And nasik memang laa berterabur berselerak atas meja, kerusi & penuh atas lantai and baju masing masing, baju Mama pun penuh nasik gak.  Mama ni sambil makan sambil dok kutip nasik yang berterabur  lah lap sup yang tumpah la etc etc.  Nak marah ada, kelakar pun ada tengok muka diorang yang pulun makan sampai comot.  Masa nak balik Ayah siap mintak maaf kat staff restoran tu sebab meja kitorang kotor hehehe

Pulun Fahmi jangan tak pulun..hehehe

Fauzi & Faris mamam ke kira nasik tuh?

Dah sudah makan, kitorang pun balik lah, lagi pun dah fenat dah dari pagi berjalan mengejar si kembar nih.  Sampai umah dalam kul 3.30 petang and si kembar terus meraung nak susu.  Bawak diorang  masuk bilik terus tidur sampai laa kul 7 malam baru bangun, tu pun Mama yang kejutkan sebab nak mandikan diorang.  Time tido malam pun, diorang langsung tak bangun nyusu tau, agaknya letih sangat laa heroes encem tiga orang tuh setelah seharian jalan jalan cari pasal hehehe

So begitu lah critanya aktiviti kitorang pada hari Krismas yang lalu, it was tiring but loads of fun.  Hmm weekend ni nak pegi mana plak yer? :-)

19 comments:

mama qistina said...

salam saya singgah sini dari blog nafira...seronoknya tengok gelagat kembar tiga..hencem plak tuh...

Lyna Shaari said...

MAMA KEMBAR 3 ;) HEHE..UMI KEMBAR 2 HERO PUN NAK JOIN GAK GIVEAWAY TUW ..BTW ni my url : http://kisahlynna.blogspot.com/2010_12_01_archive.html#7621992133515263587 .....
tp dah straight forward to your giveaway sticky post entry.check ya :)
sjer3 mencuba nasebb..hehhe.

Huszaini said...

Wah wah wah!! dah planning nak berjalan tuk minggu depan plak yer.. huhuuh selamat berjalan2!!

Comel pakai beg tu!

Farra Dhelina said...

uihh tak leh bayang, cane mama kawal diorg kat luar..hehe

*thnx mama for the info skuter tu :)

Izzuddin Fauzi said...

comel gelagat anak2 kecik tu...

PUANSTOBERI said...

tak byg kan kalo saya la ada anak 3 camtu. Sure kalut jadinya. teheheh.. tp bes ah..cute je suma srupa. hihik.

Umm..Jusco AU2 tu mmg salu pegi. Sng paking, org tak ramai. Hihi

nba-Nur said...

Salam.. Wah tak terkejar mama bawak si kembar berjalan.. Comelnya anak2 akak, ditambah pulak bawa beg yg cute tu..

Anonymous said...

ohh,,sungguh fenat melayan pe'el 3kembar sekaligus..punye lh susah nk control diorg time outing.berterabur sumenyer.ank dara kecik sy pn camtu gak.nsb baek sorg..~ieka~

Cik Jue said...

farisyah yang sorang pun cik jue pakai beg tali..sebab senang tak lari jauh..happy tengok diorang jalan2 kan...

iznulmuazim said...

ari sabtu hari tu saya pg The MInes jugak..kalau saya tau boleh jumpa dengan heroes mama ;)

peah @ peps said...

ala comelnye...

Cik Peah kalau nampak twins ni..especially kat shopping mall..memang mata tak lepas...suker sangat...

Berjaya Hills Resort, Bukit Tinggi, Pahang
Ice Room, Dataran Sunway, Kota Damansara

Mama Zara said...

tabik spring! mama yg ada 2 henbeg ni je pon jenuh nak menjaga...adik tak pe lah lagi, dok diam je..tp si kakak tu...adoyai...tercabut lutut nak ngejar, dah besar2 ni x mo masuk buggy dah...

apak cikidong said...

hihihii.. hati2 bawak anak naik eskalator..

Wan Zulqhairi said...

saje2 mau tag kt contest yg saya join.. hehehe..http://wamozuwaha.blogspot.com/2010/12/contest-gambar-menarik-2010.html

||aLeaSaRa|| said...

teringat masa kembar kite kecil dulu.Mines mmg dkt ngan umah kite dulu.Hjg minggu je lepak Mines.mmg dah pandai jln kite jrg bw stroller,leceh nak cr lif.Kite beli stroller kecil yg ngam2 lepas escalator..gilir2 kembar naik.tp manjang diorang nk jln.Last2 stroller tu tmpt ltk shopping bag he3...

Marsha~ said...

hahaha.. saya yg baca ni pun penat tgk... huhuhu..

Mu-Wa-Fa-Qa-H said...

Salam Mama Kembar 3,
Saya baru 3 hari jumpa blog awak, link dr blog Kakyong, kawan lama saya. FYI, saya pun ada kembar 3, boys, lahir 2005. Saya xde blog yg khusus utk mereka kerana xde masa nak maintain...heheh alasan la tu, tapi kalau awak nak tgk gambar2 kembar saya bolehla join saya di FB, name Umm Qayyum, bolehla kita kenal mengenal dgn lebih mesra lagi. Wassalam.

Fazliza said...

wah...baiknye kembar 3 ni dapat jalan..dengar je ckp mama..kalo macam ni mesti mama dah berani bawak diorg jalan2 lagi kan?? hihi...nway cute sgt2 diorg:)

Huszaini said...

@Mu-Wa-Fa-Qa-H
Waa... ada kembar 3 lagi lah!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...