Friday, December 10, 2010

Camna Nak Bagi Si Kembar Tiga Ni Berhenti?

Salam dears,
Sejak si kembar tiga ni lahir sampai lah sekarang, Mama tak pernah dapat tidur nyenyak sepanjang malam.  Kenapa? Sebab budak kecik tiga orang ni tiap tiap malam akan bangun menyusu.  Yup, sampai skarang dah umur 2 tahun lebih pun masih bangun menyusu lagi.  Si Fauzi je laa yang dah jarang jarang, kalau ada pun dia bangun skali je.  Tapi si Fahmi & Faris, tiap tiap malam bangun nyusu, biasanya 2 kali seorang.  Kalau diorang bangun serentak okay lah jugak, kalau asing asing, maknanya 4 kali lah Mama kena bangun buat susu dalam satu malam.  

Nak kata diorang lapar, ntah lah, sebab diorang ni kuat makan jugak.  Breakfast makan, lunch & dinner makan nasi.  In between tu makan macam macam lagi, biskut lah kuih laa etc etc.  Susu pun kuat minum, waktu siang dalam 5 ke 6 kali minum susu dalam 200ml skali minum. Time nak tidur minum lagi sebotol, kalau tak, tak leh tidur.  Dalam sebulan kitorang beli paling kurang 9kg susu untuk diorang, kadang kadang lebih banyak daripada tu. 

Mama pernah cuba bagi air kosong je time diorang bangun malam nak nyusu, sebab pernah baca tips camtu.  Tapi jadi mengamuk meraung raung sampai terbangun yang lain, lagi laa susah bila tiga tiga orang bangun menangis tengah malam. 

Rasanya budak budak time umur 2 tahun cam si kembar ni patutnya dah tak bangun nyusu malam malam dah kan?  Tapi apsal laaa si kembar ni tak stop lagi ntah.  Mama ingat lagi, time pregnant dulu memang tiap tiap malam Mama akan bangun kebuluran (bukan takat lapar je ok, memang pedih perut cam kebuluran) and cari makanan, sampai tidur pun letak tin biskut sebelah katil.  Padahal sebelum pregnant tak pernah camtu.  Agaknya sebab pembawakan si kembar ni lah, and sampai skarang perangai diorang camtu, bangun malam nak susu. 

Ibu ibu & bapa bapa di luar sana, anak anak korang  umur brapa dah tak bangun nyusu malam? Apa yang korang buat nak bagi stop? Sesapa yang ada tips please laa kongsikan, sebab bila asyik tak cukup tidur camni, of course laa Mama rasa letih.   Help, please???

Agaknya kena pakai t-shirt camni (tapi tukar tulis triplets) bila naik LRT, so orang tak lah pandang smacam je bila Mama dok terhanguk hanguk or lena tak sedar diri dalam tren hehehe 
(pic from en google)

30 comments:

Rokayah Zain said...

Sian mama.. takpe mama, insyaAllah pengorbanan mama akan diberkati Allah...

anak saya sampai bangun malam untuk susu samapai umur lebih kurang 4 tahun.. anak adik saya pulak umur 5 bulan dah tak bangun malam.. anak kawan saya pulak.. sampai sekarang nak masuk darjah 3 masih menyusu malam...

apa yg saya lihat, yg bangun malam sampai umur 4 dan dah masuk 9 tu... lelaki.. anak adik tu pulak perempuan..

tak tau pulak apa petua... hehe...

apa-apa pun mama.. semoga mama sekeluarga sihat dan diberkati Allah selalu... amin..

Mariana said...

mesti jadual pack ader kembar...
sorang pon rase cam nak fengsan inikan 3...
tabik spring ;)

Fizah said...

anak saya 1 tahun setengah, masih bangun malam minta susu..skrg preggy so dah takde susu nak breastfeed, kalu tak dulu sonang yo, dia bangun terus sumbat...skrg asyik nak ngempeng tapi susu nak kena buat jugak..kalu kembar 3, oh cannot imagine..mesti penat amat..

ummie said...

huhuhu...sy fhm sgt perasaan tuh..sy rasa sy amat sesuai pakai bj tuh..hahaha...xtaula bila masanya diorang nih nk berhenti bangun mlm..macam2 dah cuba..sara kyra nih pon dah dekat 3 thn..masih bangun mlm..tak serentak pulak tuh..tu yg fenin tuh..

Mama Zara said...

kakak yg umo nak masuk 2 tahun ni, pun bangun nyusu lg..tp skali je satu malam. yg best-papa dia sign kontrak buat susu anak malam2 ni..hihi..sbb mama dah kena bangun nyusu kan adik. kira adil lah kan :)

KINA said...

ERM SURE AKAK letih kan..skg ni kina letih gak tapi mama mesti berganda..twin kina tak nk nyusu sgt tp saja nk merengek2.... tp smpi dah 2 tahun lebih tu masih bgn minum susu musykil gak kan..depa mmg kuat minum kot kak..lelaki kan

ch@ said...

haaa sama macam oni, so takde nasihat tuk kakNani, hehe... sebab kita pun ngantuk kat opis.

~ nisa ~ said...

Salam,
Mama.. nasib kita lebih kurang sama laa... saya punya twin + baby = triplet ni pun kuat nyusu malam2. Dah la tido lambat sbb asyik layan diorang main n gaduh je... Kadang2 sampai 1 - 2 pagi baru diorang tido.. Malam2 mmg paling kurang 2X jugak la sorang2 bangun,kalu mama punya triplet 9kg sebulan, saya punya twin ni sahaja 12kg sebulan( 3kg seminggu). Belum masuk baby lagi yg skrg ni dah tak nak BF...

Cara saya bila sorang bangun saya akan preparekan susu untuk tiga2 sekali sbb saya punya "triplet" ni biasanya akan bangun lebih kurang je masa, so saya standby letak kat sebelah dia.Yang saya standby letak kat sebelah ni saya akan buat panas skit sbb nak bagi bila diorang jaga nanti tak la sejuk sangat susu tu.... Biasanya bila diaorang terjaga akan cari botol susu dulu. Bila ada akan terus minum. Bila susu habis tu yang akan menangis mengamuk... dan dikesempatan ini juga saya akan terus tukar pampers diorang skali, maklumla, bila banyak masuk atas, banyak juga la yang kuar kat bawah tu... ( 2 bag huggies M size 80 pcs hanya untuk 1 minggu - 3 orang sama size).
Sejak saya amalkan cara cam ni jimat skit la masa jaga saya... (dan yang pastinya poket mmg tak pernah boleh jimat pun...) jenuh jugak kalau nak buat satu2 nak tunggu diorang jaga...
Mungkin mama boleh cuba cara saya ni.. mana tau boleh jimatkan masa mama jugak..

kakyong said...

hmm, anak kakyong si anis tu .. dah 3 tahun 2 bulan baru dia stop bangun malam utk menyusu..


la ni kalo terjaga malam pun kakyong bg minum air masak jer..

sian kat mama ni kalo sampai kena 4 kali bangun... kena buat shift dgn en papa la...

Izan Ishak said...

oh mama...dapat bayangkan camna mama kena bangun sampai 4x. izan pun takde petua khusus.

mcm twins sblm nih, mmg bf je kalau bangun tengah malam.. nasib baik tak bangun serentak. tak diajar minum susu botol bila terjaga malam dari dulu. tp siang mmg banyak kali minum lah jawabnya~

naufal pun sama, dah jarang sangat dia bangun tengah malam sbb dah kenyang minum n makan sblm tido~

Cik Gallus Gallus said...

tu namanya pengorbanan kan kak..
sabar je la name pon anak ;D

ayu nordiana khir said...

bagus gak tanya soklan camni kan... ayu lg lah letih 5 anak masih dok minum susu botol... kalau yg baby tu xkisah sgt, nak buat lagu mana dh begitu takdirnya... ni yg umoq 5 thn terlebih lebih pulak, adoi sakit hatinya memalam jerit nak susu...

nani, ayu mungkin dh trbiasa dari anak yg pertama, dia teruk betul siang malam, every 2hrs mesti nak susu... tu yg xbrapa nak kisah sgt. tapi kalau ada jer tips utk tanak kasi dorang mintak susu malam, mau jer ikut ;)

Farah Ikin said...

sallute to all twin mama..i yg anak 4 tapi ada baby 10 mth and 3yrs and juga 7yrs yg still menyusu..yg 5yrs je tak susu lagi.

yg 7 yrs tu mmg buat sblm tido..pastu tak buat dah..bgn nak ke sek jer minum lagi sebotol..yg ni mmg tak malu dah besar pjg tapi minum botol lagi hehe..

yg kecil 2 org tu mmg buat siap2 .. lepas abis sebotol akan bgn prepare sebootl lagi takut kalau diorang terjaga...

tapi saya still lagi breastfeed kan yg baby tu..kalau dia merengek jugak means tak cukup lah tu..kena tambah lagi susu botol

Mama Kembar 3 said...

To ALL: Bila baca komen korang, rasa lega skit pun ada sbb ingatkan ada yg tak kena ngan si kembar ni. Sebabnya kawan kawan mama esp ofismates, anak diorang semua kecik kecik lagi dah stop bangun nyusu malam dah. Nampaknya mama kena sabar je laa dulu skarang ni...


Nisa: Wah kuat minum susu betul ye your twins, tp tgk badan tak gemuk pun, mesti sbb diorang aktif kan? Mama pernah gak cuba bila sorang bangun, mama bg susu kat yang lain gak nak suh minum serentak tp diorang tanak, dicampaknya je botol tuh. Pastu walaupun letak botol tepi bantal diorang still nangis nak mama yg hulur bg, cari sendiri tanak huhuhu



Mama Zara & kakyong: nak shift ngan Ayah susah skit, sbb Ayah jenis yg tido mati hehehe... Tp ada gak laa skali skala dia bangun. Ada gak time yg mama letih sgt siap siap pesan kat dia malam tu turn dia, mama nak tido...akhirnya Ayah main game or tgk movie sepanjang malam supaya dia tak tertido hahaha

Mama Kembar 3 said...

Ayu nordiana khir: ishh penatnya camtu Ayu... dah laa siang letih nguruskan diorang, mlm pun tak cukup rest... padan laa ayu maintan slim melim jerr hehehe (tp tak applicable to mama yer, walau letih jaga anak body tetap debab haha!)


Farah Ikin: anak u yg 7 yrs old tu saja je tanak feel left out kot kalau tak minum dlm botol gak, nnt tak geng laa ngan adik adik dia hehehhe ;-)

Cik Jue said...

kesian mama..cik jue berhenti minum susu mlam masuk umur 3 tahun..entahlah rasa mcm tak buat ape berhenti dengan sendiri.
tapi try klau dia orang bangun nangis sikit2 teopuk dulu..sebab farisyah dulu mcm gitu mula2 cikjue tepuk2 dulu..tapi kalu tak berhenti jugak baru bangun buat susu

~ nisa ~ said...

Salam,
Mama Nani: mmg kembar saya ni tak gemuk sbb kurang dan tak berapa nak makan. Nyusu mmg kuat... tu yang cekeding je ..

Elly & Emmy said...

anak sy yg sulung susu mlm sampai umur 6 tahun.. yang ke2 5 tahun.. emm..tak tahu nak buat macam mana.. kalau tak bg diorang nanggis tak tidur mlm.. diorang berhenti susu mlm pun dengan sendiri..

yang twin ni BF.. tu pun teruk jugak. sebab tidur nak ada tetek dlm mulut.. kena bg serentak atau bergilir2..

bersabar laaa mama.. yg penting mama kena jaga kesihatan baik2.. baru bertenaga nak urus ke3 hero.

aleasara said...

yuhuu...slm perkenalan.kembar kite sepasang boy7girl dh nk msk djh 3 pun.Kite dulu BF 24/7 sampai umur 3 tahun.Selalunya ank lelaki kerap tjaga mlm asyik haus je.Kite dulu sentiasa standby air putih tepi katil atau meja kecil tepi almari.Lps susu bdn kite bg pulak minum seteguk dua air putih.Elakkan anak makan/minum yang masin/manis sebelum tidur.Tu sebab semedang haus.ehm nti sudi2lah sggh blog kite ye.kite dh senaraikan blog ni dlm blog list 'Sembang Dunia Si kembar'.

mamaqari said...

x dpt mbayangkan mama ngn 3 kembar..saya anak sorg pn dh terasa kepenatannyer

MJ said...

salam mama....saya dh lame follow blog ni..cuma tak sempat nk comment...i really adore you as mom to your triplets...saya yang handle sorang ni pun dh tak cukup tangan...baby baru 7 bulan...anyway..bila bace blog mama...terasa if you can handle triplets...saya baru sorang je...so i have to be strong...mama..nak tanya..mcm mane you breastfeed si kembar 3 ni? selalu i terpiki...cos yang sorang ni pun asyik nk menyusu je...erm..mungkin mama boleh share..TQ

Mama Kembar 3 said...

Cik Jue: diorang ni kdg kdg camtu gak, kalau bunyi nangis merengek skit skit tu tandanya tepuk tepuk leh tertido balik. Tp kalau sound system kuat melalak terus, haruslah cpt cpt buat susu sblm yang lain terkejut jaga jugak hehe


Nisa: patut laa diorang banyak minum susu... tp takpa laa kan sbb susukan bagus for a child's growth kan


Elly & Emmy: hmm lambatnya diorang berenti nyusu yer... tu lah, kena sabar je laaa kan


aleasara: ohh okeh... maybe gak kot kan kalau makan benda masin nnt haus. si kembar ada gak skali skala makan biskut sblm tidur, pasni nak try elakkan.


mamaqari: penat mmg penat, tp sronoknya lebih berbaloi baloi hehehe


MJ: mama dah tak breasfeed si kembar dah, sempat breastfeed selama sebulan je dulu. Time tu ada health problem terpaksa brenti, InsyaAllah nnt Mama crita kan yer :-)

Solihin Zubir said...

alalala.. syiannye kat mama..
sy kagum dgn pngorbanan besar seorg ibu..
bkn snang nk handle 3 skali..

Haa Fakihah said...

wahh! sy phm prasaan akak. jaga yg sorang pon penat, ape lg 3 kembar.

anak sy setahun 9 bulan dh x bangun nyusu mlm dah. isap susu sebelom tido then bangun pagi baru dia mtk susu balik.

dia stat x bgun nyusu malam sb dia slalu tido lewat. kul 12 dia nyusu, pagi kul 8 atau 9 baru nak susu blk.

anak sy kuat mkn nasi & roti. susu tggu dia mtk je.

Jiey^Mien said...

Errr.. Takde tips la pulak.. Tapi Rayyan memang dari kecik tido thru out the nite.. Tak bgn2 dah..

Tapi dia mmg jenis minum susu sket.. dalam 2-3oz jer skali minum..

Mama Kembar 3 said...

Solihin Zubir: pengorbanan tak lah sebesar mana pun sebenarnya hehe


Haa Fakihah: Ok lah camtu, mesti u rasa lega skarang kan? Hmm...harap harap tak lama lagi my heroes pun akan stop laa


JieyMien: Wah baiknya Rayyan dr kecik dah tak bangun nyusu...

Haa Fakihah said...

aah kak. lega sb lena tido. tp skg dh ade habit baru. tido nak kena peluk je. haa tido tengah, so kena kapit la. asal nak peluk bapaknye je dia carik2 tgn tarik2 suh peluk dia. siap ckp dlm tido "peluk afi saje".

Ayah Zaidi & Ummi Zayda said...

salam mama kembar 3,anak twins sya still menyusu mln lg,lg lh hero ni..kalo lmbt je bg susu die hempas2 kaki suh wat susu cpt..aduyai~~ nasib la sya ni house wife je,kalo keje lg cm dlu mmg kt pat keje ngntok je la..
anak kembar sya yg pompuan kurg minta susu wktu mlm,yg boy ni tgh mlm skali,nak subuh sekali..pas tu sblm bgn nak lg..aduh..mmmg penat..sya pon xtau cmne nk bg dorg lena dr mula tido spai mlm xbgn minta susu,jrg la time dorg x minta susu kalo da penat sgt brjalan waktu siang,mmg tido mati la..huhu~~ini pengalamn kta n ujian wat kta ibu kembar..sma2 usaha ye..:)

AdD said...

byk sgt yg comment xlarat nak bc sume.. just nak share my experience jer.. anak 1st lepas pantang terus x minum tgh mlm dah... anak 2nd start 4month.. dah stop minum mlm.. sy guna taktik cengkelat... bg punting.. huhuhu... yg 1st smpi 2thn isap punting.. bln lepas br je sy buang punting.. tp kadang2 dia curik punting adik dia... Alhamdulillah dia x jo****g.. yg adik time bgn tgh mlm je bg punting... minta maaf xde cadangan cmner nak stop.. huhuuhuhu... agaknye boy mmg kuat minum kot...

QasehnyaRania said...

salam kenal ;D
golek2 sampai sini..

family saya pon ada keturunan

kembar 3 (perempuan) anak buah
kembar 2 (lelaki) dua pupu
kembar 2 (perempuan) dua pupu
kembar 2 (perempuan) sepupu

suke2 ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...