Friday, October 8, 2010

Mari membaca


Salam dears,
Orang kata minat membaca kena dipupuk sejak kecik lagi.  Heroes Mama memang rajin membaca.  Tak percaya? Korang tengok lah sendiri betapa rajin nya anak anak Mama membaca paper.  Rajin kan?  :-D

Faris, paper apa lagi yg ada dalam bakul tu? Bak The Star satu...


Lepak jap laa sambil baca paper


 Ish... yang dah abih baca tu buang je lah!


Yang ni plak diantara buku yang slalu di baca & di makan oleh diorang

Hmmm kalau si kembar tiga ni tak pandai pandai jugak Mama pun tatau lah :-D


43 comments:

Lelord said...

muahahhahaha good2 kena semai minat membaca dari kecit

ribena.illina said...

wahhhhh bagus2 mama pupuk dr kecik2 lagi. heeee~

Yan said...

Salam Mama,

bagus betul lah.. INSYALLAH jadi anak2 yang pintar

Izan Ishak said...

wahhh...ini mmg sgt hebat. dah pandai baca the star lagi. buku camtu mmg selalu makan dgn anak2 kan~~

@e_da said...

bagus mereka ni.. main sama2 membaca pun sama2.. sehati sejiwa....

Mama Kembar said...

Lelord: betul, betul, betul!

Mama Kembar said...

ribena.illina: melentur buluh biar dari rebungnya muahahahah.. betoi ka? ;-)

Mama Kembar said...

Yan: Amin... :-)

Mama Kembar said...

Izan Ishak: bkn takat the star, sinchew daily pun dah pandai baca tau hahahha... mmg buku camtu sdp agak nye hehe

Rizziela said...

Wah! memang rajin...habis satu rumah penuh dengan bahan bacaan

cha said...

bagus-bagus, membaca stail kembar mempunyai beberapa aktiviti lain, seperti kemahiran menggigit, mengunyah, mengoyak dan menyepah. superb la, comel.

Ellen said...

sis, bestnya membaca,...ellen banyak buku2 cam ni kat rumah..ingat nak bagi kat c kembar ni..boleh ker sis...hehehe....nemo pun tak guna dah...

AtieAbid said...

waa..selamat membaca.. best nie baca news paper..musti dapat banyak info..hehe=)

nurazzah8 said...

Salam MamaKembar,

Ya, minat membaca kena dipupuk dari kecil lagi, in fact sejak dari dalam perut lagi. Panduan dari akak yg dah beranak 8, jika semasa mengandung tu, selalu lah membaca bahan2 bacaan yg elok, sambil baca sambil usap-usap perut tu, seolah-oleh kita bercakap dgn bayi di dalam, cakap betul-cetul pun lagi bagus. Sebenarnya anak dalam perut mendengar.. lagi elok selalu baca Al-Quran, kalau dah tak larat, pasang CD/VCD Al-Quran dekat-dekat kita... InsyaAllah alunan bacaan Al-Quran boleh menenangkan terutama semasa anak-anak kecil sedang tantrums...

Belilah bahan bacaan utk kanak2 yang sesuai, bagi mereka baca dan layanlah mereka membaca...

Tugas akak sebagai pendidik sangat2 membantu, akak perlu selalu membaca buku2 ilmiah utk up-to-date supaya dpt menyampaikan ilmu yg berguna kpd students akak..semasa mengandung anak yg bongsu, akak sedang cuti belajar, perlu byk membaca utk buat penyelidikan... ALhamdulillah bila lahir baby hingga sekarang sangat suka membaca, menulis dan selalu dia main cikgu-cikgu ...dia selalu berlakon konon dia jadi cikgu, lepas tu cakap sorang2 seolah-olah ada ramai anak murid depan dia..nak gelak pun ada..tgk keletah dia..skrg anak bongsu akak dah 8 tahun...

InsyaAllah si kembar tiga akan membesar menjadi anak-anak yang soleh dan mempunyai akhlak yang mulia dengan asuhan dan didikan dari mama dan papa kembar ..Ameen

Sricahaya said...

memula baca pastu sepah ye..hhehe..
samala ngan anak saya tu..

Zaidah said...

bagus kekecik dah ade minat membacakan....selamat membaca

LaDy BarbeLLa said...

hahaha ololo comei2nya.. siap membaca lagi.. betul tu mama, sikap membaca harus dipupuk sejak kecil. if dia tgk parents dia suka membaca, mesti dia org sibuk gak cr buku nk membaca tu. hehe

dizzee said...

Hehehe... Geram laa mak ucu tgk diaorg ni. Rindu nak "membaca" ngan heroes 3 org. ;)

tiefazatie said...

wah2...sgt2 bagus ye c kembar nie..hihi

Mama Kembar said...

Rizziela: mmg penuh umah hehe

Mama Kembar said...

cha: hahahah! membaca stail ni mmg superb hahahah

Mama Kembar said...

Ellen: nak bagi buku ke? wah betul ke ni? kecik tapak tangan, satu kapal mama tadah utk terima hahaha

Mama Kembar said...

AtieAbid: sbb rajin baca paper laa diorang pandai cakap german hehe

Mama Kembar said...

Sricahaya: budak budak mmg camtu kan.. memula sronok tgk gambar kaler kaler... pastu sronok koyak bg bersepah plak :)

Mama Kembar said...

nurazzah8: thanks kak. betul mmg dr dalam perut lagi bb dah dgr apa yg kita baca tu. dulu time peknen saya slalu zikir 'LA illa haillah' sambil usap perut, skarang ni kalau diorang menangis ke meragam ke, itulah ubat nak tenangkan diorang. InsyaAllah, akan kami cuba didik sebaik yg mungkin. Thanks again kak :)

Mama Kembar said...

tiefazatie: si kembar yang rajin hehe

Mama Kembar said...

dizzie: mak ucu, mai laaa ajaq depa baca buku :)

Mama Kembar said...

Lady Barbella: kalau mama & ayah baca buku ke paper ke or even pamplet je pun, diorang mesti sama naik sebuk gak hehe

Mama Kembar said...

Zaidah: hopefully bila diorang besar nnt mmg rajin membaca benda benda yang berfaedah lah

SYaMiLa said...

salam mama...

rajinnya membaca..siap baca paper lagi tu...bagus tu dik...

thomas said...

Oh! Kembar tiga dan kuat membaca pula,harap2 bila dah besar sekolah tinggi2.

Solihin Zubir said...

ahahaha.. abis sepah paper..

gdoupt_monster71 said...

wah bestnye kembar 3...

Mama Kembar said...

syamila: diorang lagi rajin baca paper dari mama hehe

Mama Kembar said...

thomas: yup, harapnya mcm tulah ye :)

Mama Kembar said...

Solihin Zubir: sepah tu aktiviti wajib lepas dah abih baca

Mama Kembar said...

gdoupt_monster: Alhahmdulillah, rezeki Allah bagi :)

AzRy SyaFiQah said...

kecik2 da minat membaca, dah besar jadi doktor :)

Kalamhati said...

hehehe bestnyeee..

d_tieah said...

Wow..
Bestnye kembar tiga..
Heroes..

Mama Kembar said...

Azry Syafiqah: Amin... moga moga betoi laa :)


Kalamhati: mmg besttt


d_tieah: best, Alhamdulillah :)

penaberkala said...

pergh, kembar 3?
mesti meriah rumah kan
berkawan 3 org la mereka, baca sama2
good2

Mama Kembar said...

penaberkala: mmg umah sentiasa meriah, Alhamdulillah... diorang main sama sama, gaduh & buat semak pun sama sama gak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...