Thursday, September 30, 2010

Soalan yang kerap ditanya tentang si kembar tiga

Salam dears...
Almost everytime Mama bawak si kembar tiga kluar ke mana mana, mesti ada orang yang akan approach kitorang.  Masing masing excited tengok heroes Mama ni, ramai kata tak pernah tgk kembar tiga in person...kdg kdg trasa cam si kembar ni salah satu seven wonders of the world plak hehe.  Macam-macam soalan diorang akan tanya. So ni Mama nak berkongsi ngan korang apa soalan soalan yang paling kerap ditanya:

Soalan:  Wah, kembar tiga ke ni?
Jawapan Mama: Iye, kembar tiga, seiras lagik (sambil flashing my most gorgeous proud-mother-of-triplets smile hehe)  

Soalan: Semua kluar satu kali ka? Sama umur?
Jawapan Mama: Iye, semua kluar skali & sama umur (hmm..dah namanye pun kembar kan...)

Soalan: Masa ngandung perut besar tak?
Jawapan Mama: Besarrr! Dua bln duduk hospital sbb perut besar dan berat sampai tak larat nak jalan.
 
Soalan: Macam mana bezakan diorang? Nampak muka sama jer...
Jawapan Mama: Raut wajah diorang lain sebenarnya, tetiap hari tengok dah boleh kenal. Lagipun semua baju diorang ada name tag.    

Tgk betul betul, kat baju ada name tag tuh...

Soalan: Apsal yang no 2 lagi besar? Betul ke dia no 2?
Jawapan Mama: Betul, sejak lahir mmg badan dia yg paling besar.  Dia baby yg ke-2 kluar dr perut Mama, so dia lah no 2.
 
Soalan: Camna bawak diorang kluar jalan jalan or shopping?
Jawapan: Kitorang jarang bawak jalan jalan, sbb susah gak nak kawal.  Kalau  pi shopping mesti kat hypermarket yang ada laluan yang luas, letak diorang bertiga dalam satu troli, barang barang plak dlm lagi 1 troli.  Kalau biar diorang jln sendiri, nnt mmg tak terkejar.  Kitorang juga guna stroller bila kemana mana, nak bawak diorang turun dr rumah ke parking lot pun guna stroller.


 Faris dah meraung, si Fahmi kat blakang tu pun dah start masuk gear dah

 Fauzi sibuk nak turun pilih kasut sendiri

 Menangis tanak pegi taska hehe

    Pernah cuba guna beg bertali ni bila kluar, tapi fail.  Still susah nak kawal bila si kembar ni lari in 3 different directions...fenin! 

Soalan: Keja ke? Sapa jaga diorang? 
Jawapan mama: Keja. Siang hantar ke taska, malam jaga sendiri. Tak ada maid.   

Soalan: Susah tak jaga diorang? 
Jawapan mama: Skarang ni dah tak susah sgt dah, cuma kelam kabut  tu biasa laa.  Masa kecik kecik dulu mmg susah skit, asyik tak cukup rehat tak cukup tido.   

Soalan: Diorang bergaduh & berebut tak?
Jawapan Mama: Oh itu sudah mesti! Dah beli 3 benda yang sama pun, still bergaduh lagik.

Soalan: Bersalin secara normal ke operate?
Jawapan Mama: Operate, sbb kembar tiga mmg doctor advise suh operate, takut membahayakan both mother & babies kalau bersalin normal.


Soalan:  Buat IVF ke?
Jawapan Mama: Tak, Mama mengandung tanpa bantuan kesuburan, rezeki kitorang lepas lama menunggu :). 


Soalan:  Ada keturunan kembar ke?
Jawapan Mama: Iye, ada from my father's side. Dulu ingatkan tak ada genetik kembar sbb dah skipped a few generations.  Baru baru ni je found out rupanya ada.
 

Pada pendapat Mama, kalau boleh bila jumpa parents kembar, soalan pasal buat IVF ke tak tu tak yah la tanya sbb it is a personal matter & tak semua orang akan rasa selesa berkongsi crita with a complete stranger.  Kalau curios sangat nak tau, sekadar tanya ada keturunan kembar ke tak tu cukup lah, pastu buat la conclusion sendiri dr jawapan yg diberi. Kalau korang pasangan yang dah lama kawin tp blum dpt anak & betul betul nak tanya ttg tips, cuba tanya camni "bestnye tgk ada kembar, saya pun dah lama kawin tp blum ada rezeki.  Boleh saya tau akak ada buat treatment apa or IVF ke?".  Pastu kalau nampak cam parents kembar tu ok je nak jawab, baru la tanya in detail buat treament kat mana, mahal ke, brapa lama baru ngandung etc etc.  Ingatlah, tak semua org selesa berkongsi crita yang very private camni.  Mcm Mama ni tak kisah, sbb Mama mmg suka bercrita pot pet pot pet hehe

Apart from questions, banyak gak komen yg kitorang terima.  Tapi yang paling best skali & slalu buat Mama & Ayah terpinga pinga tatau nak jawab apa ialah:

"Wah! Banyak pandai ooo! Satu kali branak kluar 3 jantan, lu banyak pandai ooo!" ~ Komen ni slalu kitorang terima dari kaum Cina, ntah apa yg pandai pun tatau lah hehehe :-)

Pesanan penaja:
1) Bila korang terserempak ngan family yang ada baby kembar, please be considerate and kalau boleh jangan la stop lama lama tanya banyak soalan.  Kalau sorang stop 5 minit, 5 org dah jadi stop 25 minit dah.  Most of the time parents of multiples ni is in a rush, kejar masa.  Mama kalau shopping ngan si kembar tiga ni nak cepat cepat je balik sebelum si kembar start meragam.  Tiga orang budak kecik buat perangai menangis meraung raung in public is a very scary sight u know hehe


 
Mari meraung beramai-ramai
Ni lah kali pertama & terakhir kitorang pegi makan makan kat restoran, dah serik dah hehe 

2) Jangan laa terus serbu & ambik dukung, pegang pegang & cium si kembar tu, sbb takut diorang terkejut terus menangis & bad mood plak, haru biru jadinya nanti. Lagipun, parents si kembar mungkin kurang selesa bila orang yang tak dikenali sentuh anak diorang.  Mcm Mama ni, risau gak kalau kalau ada penyakit berjangkit ke apa ke, especially kalau org tu selsema or batuk batuk, skarang ni kan banyak jenis penyakit kat luar tu.  Tambah plak heroes Mama ni mmg jenis senang kena jangkit & ada asma plak, kalau sakit 3  orang skali, d very susah tau. 

Tapi that said, kalau korang terserempak ngan Mama kat luar, jangan la sampai tak tegur langsung plak yer...

Sekian, tu je la nak crita kali ni :-)

120 comments:

mama rifQy said...

waaaaaaa..menarek la mama nih!me macam kagum jee..sbb handle 3boys!!kagum!!anugerah yg ESA

Intan Inn said...

wahhh..mmg bestkan..sbb saya dah rasa ada adik kembar..mmg susah jugak nak beza mula2 lama2 dah ok..nak kawal mmg susah masa keciklah..hehhe so pengalaman tue skrg saya pulak alami dengan kehadiran 3heros dalam family saya..cuma beza bukan kembarlah tp tetap lelaki..hehehe

tiefazatie said...

wah..nice info sis...mmg byk gak pancaroba yaa sis..erm..ifa xde la smp gi suka2 hati pgg anak org..ifa tgk dari jauh je..hihi..sbb tau..pasti dorg xselesa kan..dah la xdikenali lak tue..suka2 ja tanya mcm2..pastu peluk cium lg...hihi..tue pandangan ifa la..but i dunno la ifa ble jd parents nt mmg cmnie kot perasaan die kan sis..=)..thanx 4 sharing..=)

d_LA said...

mmg respek la kat mama..bkn senang nak jage hero2 neh..sorang pom ramai yg ngadu letih, penin..kene betol2 tabah neh..saye 'like' la mama ni ;)

me suya said...

hohohoh..sangat happening laa mama bila tgk 3 3 tu nanges kat public. mest mama sikitnyer pening :)

cik Syafiqah said...

betul3... budak2 rimas kalu kita terus terkam die... (gaya cam dah ade anak je... ehhe~)

my mama jadi babysitter since saya sekolah rendah lagi... jjadi dah faham jugaklah cara nak layan budak2 ni...

kalau nak shopping.. memang kena make sure diorang sentiasa ngan kite.. hilang dari mata... mau nngis... pastu... kena cepat2 je amik barang2 yang nak... nanti die buat show free je.. huhuhu

Izan Ishak said...

mama, org cina kalau nmpak anak2 izan sume lelaki pun dorg kata best. pandainya dpt...hahaha...

tp mmg betul...tak semua org paham apa yg kita lalui kan. lagi2 bab personal matters ni...tanya pun main redah je~~

edah said...

hehe sempat mama buat name tag dekat semua baju yer..

Mama Kembar said...

mama rifQy: kitorang buat apa yang termampu jer... I'm sure sesapa yg dpt triplets pun will be able to handle it kan

Mama Kembar said...

Intan Inn: masa diorang bb yg plg susah nak cam kan, sb muka sejibik. dah besar ni baru nampak features yg berbeza. haa 3 lelaki tu mesti meriah gak tu, boys will be boys :)

Mama Kembar said...

tiefazati: actually mama takde la kisah sgt bila org dtg tegur tu, sbb most people are nice enough just to come over skejap to congratulate us and mendoakan si kembar ni. Mama tau diorang excited tgk kembar 3. Cuma sometimes ada yg terlebih excited, nak jugak bertanya itu ini walaupun nampak mama tgh sibuk pilih brg or si kembar dah meragam, selamba je ambik si kembar dukung without permission.. yg camni yg leh menggangu skit. Tourist pun ada gak tau yg camni hehe

Mama Kembar said...

d_La: thanks dear... nak jaga kembar tiga mmg kena banyak sabar

Mama Kembar said...

me suya: mmg happening! org sekeliling mesti semua akan pandang kitorang..time tu mama terus nak cpt cpt blah jer hehe

Mama Kembar said...

cik Syafiqah: betul betul, free show tu yg mama tak tahan tuh hehe.. ooo so ni mama leh upah jd bbsitter la ni???

Mama Kembar said...

izan ishak: tu le, agaknya sbb diorang suka anak lelaki kot, so bila kita ramai boys kita ni pandai laa hehe. sometimes org excited nak tanya mcm mcm, tp diorang terlupa yg kita langsung tak kenal diorang..kalau sesama kawan tu takpa laa

Rizziela said...

Kalau saya jumpa mama..sure saya akan serbu...syok tengok kembar 3 ni....mesti Haziq suka..dapat kawan

Mama Kembar said...

edah: senang je buat name tag tu, jenis iron on je. buat name tag nak bg senang org lain kenal diorang... family kitorang pun masih ramai yg slalu tersilap panggil hehe

Encik MT said...

kekeke...ader tag nama tuh...encik mt pun nak wat la kat t-shirt encik mt nie...baru style sikit.haha!

nini cokelat celup2 said...

wah...meriah betul..sukanya tgk 3F nie..

mrs.hanibunny said...

salam... saya masih percaya tak percaya je dapat baca blog ibu yang ada anak kembar tiga. Happening sangat dengan kehadiran kembar ni... and they so cute! sukenya tengok...

Elly & Emmy said...

mama.. kalau kembar menanggis serentak masa jln2 kat luar.. fuhh.. sy memang gelabah ..ni kalau 3 pulak.. haa lagik laa...kena jadi supermama ni..tabik spring kat mama coz dapat handle diorang..

~: nisa :~ said...

salam... baca coretan mama ni sama mcm pengalaman saya. Saya ada twin umur setahun setengan dan baby umur 4 bulan. semua lelaki. Kira mcm triplet la jugak sbb beza umur tak jauh. tambahan pula baby ni besar walaupun baru 4 bln dan si twin ni plak kurus je... Bila keluar tu mmg jd perhatian orang.. si twin ni plak tak boleh ditegur org yang tak dikenali, mula la nangis... bila dah besar ni baru ok skit.. walaupun penat tp seronok melihat telatah diorang walaupun kadang2 berasa gggrrrr... bila diorang gaduh.

ummi iman said...

hahah..agree tentang IVF tu..tak yah la tanya2 lagi ye tak...

Tn.Punya said...

wah bestnya ada kembar ni.. tering gak nak kembar.. sebab dalam keluar makcik ada kembar n adik pon ada yang kembar 2 perempuan.. so potensi untuk dpt kembar tu pon tinggi.. doakanlah ye.. xcited sgt.. tahniah akak

sharifuddin N shakina said...

pasni tambah kembar girls plak ye..hehe..

MyNameisNurul said...

haha..comel sgt..hee

AIN NAZRI said...

mama kembar.. ain sgt kagum ngan akak.. sebab akak ada 3 kembar yg kiut miut.. dan akak menjaga mereka tanpa maid.. sgt susah nak jumpa mcm nie. ain pon teringin nak kembar 3.. sgt meriah rumah..

SweetSyaza said...

mama!!!!
best nya dapat 3kembar skalik guss..
tapi agak susah la kan bila dorang meragam???
tapi tu lah penghibur hidup,kan3???

Mama Kembar said...

Ain Nazri: Alhamdulillah, rezeki mama dpt si kembar 3 nih. Moga moga ain pun akan dikurniakan kembar :)

Mama Kembar said...

SweetSyaza: bila diorang meragam mmg fenin, tp bila diorang happy main sama sama gelak ketawa..mmg itulah benda yg paling best, mmg terhibur sgt sgt

Mama Kembar said...

MyNameIsNurul: comel? tq tq... tgk lah sapa mama nye kan? heheheh

Mama Kembar said...

sharufudin N shakina: kina, kalau lepas ni akak dpt kembar lagik...konpem terus kena tutup kilang haha

Mama Kembar said...

Tn.Punya: thanks! haa... nampak gaya cam ada peluang tu, doalah selalu.. Mana tau ada rezeki Allah nak bagi kan?

dizzee said...

Erm...mama heroes ni mmg comel pun... Ooops... tomei! Hehehe... :D Mmg penat bila bawa the boys shopping, tp seronok tgk gelagat diaorg! ;)

Mama Kembar said...

ummi iman: betol, takut ada yg tak selesa jer

Mama Kembar said...

nisa: tu la kan, kekdg risau je nak bawak kluar ramai ramai, takut kecoh bila meragam. time diorang happy, rasa bahagia sgt kan? :)

Mama Kembar said...

Elly & Emmy: bayangkan my 3 heroes + your 2 girls menangis beramai ramai kat shopping complex, konpem kena halau balik hahaha

Mama Kembar said...

mrs.hunnibunny: mama pun sampai skrang still macam tak percaya je yg Mama dikurniakan anak kembar 3 terus, rasa syukur tak terhingga

Mama Kembar said...

nini cokelat celup2: mmg meriah, kalah sure heboh hehe

Mama Kembar said...

Rizziela: haa nnt Haziq & si kembar leh sembang sembang kedai kopi cakap bahase german celup hehe

Mama Kembar said...

Encik MT: haa pi buat cepat, senang bila jumpa org tak yah nak introduce nama sendiri dah hehe

Mama Kembar said...

dizzie @ Mak Ucu: mmg sronok esp tgk gelagat depa yg excited & mulut pot pet pot pet tunjuk itu ini, tp fenat nyaaaaa hehe

nabilah_2908 said...

sweet jer..setiap baju ada name tag... :)

tak boleh bayangkan mcm mana la keadaan bila mereka2 ni meraung secara berjemaah...sure huru hara di buatnya..(^_^)


jom ke APA KATA HATI pulak,
BOLEH PANDANG TAK BOLEH PEGANG

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

hoho. story yang menarik! hehehe. mesti masing2 nak itu dan ini kan~ huhuhu. nie boleh tak menang tangan jawabnya!

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

eheh..beshnye mama ader kembar tiga...hehe..kite ader gak gentik dalam keluarga..belah ibu la...atoknye abg2 ader kembar...erm..ader potensi tak nak kembar cm mama..??hehehhe...

seronok tengok ble ader dpt ank kmbar..heehe tahniah mama.. =)

Fatin a.k.a. Aten said...

slm akak, comelnya kembar triple F tu.. geram sgt.. aten kalau dah jumpa baby kembar ni, msti cpt je nk amik picture sama2.. hehee tp so far x prnah lg la jmpa kembar 3 ni.. n evytime nk amik pic pn, parent dorg bg izin~ hihii

aibaks said...

ehe.. byk lak soalan mereka tuh yer.. pe2 pun.. tahniah kepada mama kembar dapat rezki 3 sekali gus.. leh tahan 10 tahun camni tuk next baby..ehe

puteri cahaya. said...

Ya Allah, sukenye.. comei2x anak2x awak.. ade 3 plak tu.. SubhanALLAH.. Mesti awak bersyukur sgt kan?.. alhamdulillah.. meriahnye 3 hero ni..

puteri cahaya. said...

Ya ALLAH, siap ade name tag lagi.. cutenye.. ^_^

adda said...

uwaaa.. gambar meraung secara berkumpulan tu sgt kelakar haha.. sure serik nk keluar mkn kt luar lg kan. ni anak sorang pon tak larat nk layan. lg kan 3. congratess sebab berjaya mengharunginya. insya allah dh besar tu senang laa

sweetsal said...

bukan senang nk dpt 3 sekali kembar, bertuah badan..ni yg dikatakan rezeki dan anugerah Allah..

Robot | Sakti said...

comel-comel kembarnya :)
semoga dapat menjaga mereka dengan baik.

amin.

:)

kema said...

comel2 anak mama...
smoga ank2 mama sihat n bijak2 semuanya..hik3 geram sbb sume muka sama...

Silent said...

sy share link ni kat fb.maaf ye.comel sgt cerita die.sje nk ajak rmai2 membe bace ;) btw, congrat!

misyamissyou said...

wah..byk jugak org tnye smpai ke bnde2 personal..hehee tp yg plg best tu komen dr kaum cina..ape yg pandai mama tak tnye ke?hehee

xkane said...

comel2 nye mereka...

Mama Kembar said...

misyamissyou: mmg mcm mcm soalan, rasanya sbb org heran kot sbb jarang jumpa kembar 3 hehe.. mama tak tanya plak apa yg pandai, takut rude plak sbb diorang slalu bila kata camtu mesti dgn excited & happy... :)

Mama Kembar said...

xkane: thanks!

Mama Kembar said...

silent: thanks dear. ok, share kan laa mama tak kisah :)

Mama Kembar said...

kema: thanks dear. mama pun geram tgk diorang, comel kan (puji anak sendiri) hehehe

Mama Kembar said...

Robot: Amin. thanks :)

Mama Kembar said...

sweetsal: Alhamdulillah, mama bersyukur sgt sgt dikurniakan rezeki ni.

Mama Kembar said...

puteri cahaya: Alhamdulillah, dulu sunyi je umah, skarang meriah kalah sure heboh hehe

Mama Kembar said...

adda: skarang mama mmg tak bwk si kembar pegi kluar mkn mkn dah, nak tunggu diorang besar skit. InsyaAllah bila besar nnt senang jaga.

Mama Kembar said...

Fatin: thanks. mmg slalu prg jumpa kitorang pun mesti nak ambik gambar gak...ada skali tu this girl ambik gambar si kembar pastu terus sms kat kengkawan dia hehe

Mama Kembar said...

aibaks: thanks... mmg kena tunggu dulu sblm next baby, for now mmg tak larat & tak mampu nak jaga if more than 3 kids... tp kalau ada rezeki dlm masa terdekat mama terima je, Allah knows best :)

Mama Kembar said...

arisa funabashi: thanks dear. ada harapan tu utk arisa dpt kembar, doa lah slalu moga ada rezeki

Mama Kembar said...

hali3isa: tu la mama letak dlm troli so takde lah diorang nak berlari sana sini grab brg brg.. tp kalau sampai kat area toys tu mama mesti tolak troli laju laju takut diorang demand nak apa apa hehe

Mama Kembar said...

nabilah_2908: mmg kecoh & huru hara, semua org pandang sampai mama naik segan & cpt cpt nak blah hehe

[s][u][e][h][a][n][n] said...

salam kenal...syoknya datang cni...agk2 klu dapat kenal ngn mama potensi dapat anak kembar leh x? huuuuuuuuuuu nak anak kembar.... hihihi kawin pun x lagi ferasan..

AtieAbid said...

teringat opismate dulu, 2 orang kembar keja kat tempat yg sama. mmg konpius dengan rupa diorang. tp leh beza sebab yg abg tu nakal skit, yg adik tu very pendiam. sekali jalan2 kat bazar, jumpa yg abg. muka sebijik jek. sekali tegur dia x kenal sya. ehm, adakah sy silap orang? esoknya tanya ngan c kembar, rupanya tu kembar diorang yg ke3..hohohoho...saya sudah tertipu..ingatkan kembar , sekali kembar 3 daaa..

kakyong said...

mana2 ibu pun tak suka anaknya dicuit2 & tetiba didukung oleh org yg tak dikenali.. at least minta la izin..

kawan kakyong pun yg ade anak kembar 3 (la ni kembar2 dia dah 6 tahun), sblm ni dah ade 2 anak.. semua rapat2.. tp dia cool jer.. nampak cool, tp kita tak tahu kelam-kabut dia uruskan rumah tanpa maid... dgn anak 2 + 3 kembar..

Affan Ruslan said...

Salam.
Saya suka part:

"Mari meraung beramai-ramai"
Hahah!

Tapi kesian kt akak lah. Hehe. Takpe, tabahkan hati. InsyaALLAH dah besar nanti diorg pulak jaga akak.
Amin

Mama Kembar said...

Affan Ruslan: InsyaAllah, moga moga macm tu lah kan, amin.

Mama Kembar said...

kakyong: betul tu, tambah tambah yg dtg je terus cium. wah kawan kakyong tu mmg superduper mummy lah, itu baru betul hebat! saya 3 ni pun kelam kabut dah.

Mama Kembar said...

AtieAbid: hahaha! ntah ntah nnt kembar mama pun camtu, mengkonpius kan semua org hehe

Mama Kembar said...

suehann: potensi tu sentiasa ada kan, semua bergantung pd rezeki dr Allah.. doa lah dr sekarang :)

izzul said...

wah, comelnye anak akak nie..memang bertuah betul la akak nie..^^
http://blok-batu.blogspot.com/

zazaw said...

Haha ! Mama . C0mel nye babybaby toh ;) nanti zazaw pun nak baby kembar jugak lah . Hahak

NURULekmiRabat said...

mama, tabik la tgk mama uruskan anak sendiri without maid..teruskan menjad mama yg vouge yea

sarah-najwan said...

yg paling suke...tiga3 menangis...aduyaiiiiiiiiiiii
pengalaman betul mamakembar3 kn

nuriz said...

semua soalan telah terjawab heheh

manyak ong woo kembar tiga heheh

one2paii said...

bestnya kak..saya pun teringin nak kan anak kembar..nk tny beberapa soalan kat akak:
1)wife saya alahan teruk sgt..baru bape minggu da teruk..so doc pun suspect maybe kembar..ye ke kalo alah terlalu awal ianya kembar?
2) dalam tempoh bape bulan baru kita nampak perubahan perut yang besar akibat mgandung kembar tuh erk?

saya tgok da 3 bulan perut bini saya kecik cam normal jerk..

p/s: masih belum scan lagi ..alhamdulillah rezeki ada walaupun keadaan bini saya camtuh..

Mama Kembar said...

one2paii: aiseh mama bkn doctor so tak brapa sure laa, tp jawapan mama:

1) mama rasa alahan teruk tak semestinya bermakna kembar, sbb ada kawan mama ngandung sorang je tp alahan dr awal tersgt lah teruk asyik kluar masuk hosp sampai terpaksa berenti keja. Kalau ikut pengalaman mama plak, mmg dr awal lagi alahan teruk & berlarutan sepanjang ngandung.

2) kalau ikutkan perut mama dulu mmg cpt je besar, masa ngandung 3 bln dah mcm 5 bln, masa 5 bln doc kata dah saiz cam 7 bln. But again, setau mama ni pun ikut saiz bb dlm perut jugak, kekdg the bb is small so perut nampak kecik.

mama rasa paling baik utk confirm ialah scan dkt doktor yg mmg pakar sakit puan, bkn kat GP biasa (ikut pengalaman mama sendiri ni). But kekdg early pregnancy scan ni blum nampak clear gak. Mcm mama dulu, masa 7 wks scan doc kata twins je, masa 13 wks scan tup tup nampak triplets! surprise giler hehe

mama doakan your wife will have a healthy & easy pregnancy :)

Mama Kembar said...

nuriz: betul, betul, betul! 3 is my lucky no hehe

Mama Kembar said...

sarah-najwan: bila tiga tiga nangis, mama pun rasa nak join skali hehe

Mama Kembar said...

NURULekmiRabat: mama vouge? *kembang setaman dah ni* hehe

Mama Kembar said...

zazaw: InsyaAllah, slalu slalu laa berdoa moga Allah kurniakan kembar :)

Mama Kembar said...

izzul: TQ. Alhamdulillah rezeki dr Allah :)

one2paii said...

tq mama..saya sendiri tidak menjangka wife saya mampu untuk mengandung dalam keadaan yg dia alami..semuanya rezeki yang allah berikan..tq sebab ceritakan pengalaman yang menakjubkan bukti kekuasaan allah s.w.t

Mama Kembar said...

one2paii: welkam. masa mengandung ni mmg banyak cabarannya, so hargailah & sayangilah isteri anda :) Take care ye.

Solihin Zubir said...

ahahaha.. tgok pix2 nie, tringat masa melayan karenah adik kembar sy msa diorg kecik2 dulu.. huhu..

Mama Kembar said...

solihin: mesti your house pun sentiasa meriah kan?

adlin linda said...

Salam singgah....best giler baca entry ni. saya pun baru terfikir mesti jenuh nk melayan soalan org2 sekeliling bila terserempak ngan kembar camni. rupanya mamakebar3 dah list kan soalan2 yg kerap ditanya (FAQ)..HEHEhe..Nk tergelak tgk bila dorang meraung serentak tu kan. sy ada ank 3 gak tp tak kembar, itu pun dah gamat, apatah lagi yg sebaya ni kan...tahniah tuk mamakembar3..jaga dorang elok2..

Mama Kembar said...

adlin linda: tu la maa tulih kat sini senang heheh.. thanks dear :-)

aishahumairah said...

sweeeeeeeeet...
sem0ga semua anak2 mama jd anak s0leh..luv it^_^

Mama Kembar said...

aishahumairah: thanks! Amin, moga berkat doa semua org InsyaAllah si kembar Mama akan membesar jd anak yang soleh :)

♥naematulsaadahismail♥ said...

Salam kakak:
Alhamdulillah...bestnya..
sangat suka anak kembar.
tapi famili tade gene kembar. hee.
takpelah.ape pun rezeki kan. dah berapa usia dorg bertiga?

Mama Kembar said...

naematulsaadahismail: Alhamdulillah, rezeki kitorang. Si kembar dah umur 2 tahun 2 bulan dah.

Fazliza said...

Hi mama...nice la baca blog mama..excited baca pasal kembar 3:)...liza pon tengah menunggu ni..dekat setahun dah kawen..moga2 dapat kembar jugak...mana tau kn habuan dr Allah..~~insyaAllah...jom la follow blog liza: fazlizanadzir.blogspot.com :)

Mama Kembar said...

Fazliza: Thanks dtg blog mama ye liza. Takpa, sabar ye, insyaAllah akan ada rezeki liza nanti :-)

UmmiQusyairi said...

Salam, akak.. jatuh cinta btol ngn anak2 akak... sangat chumel.. sy baru ade sorang baby boy.. dlu mase pregnant teringin gak dapat kembar.. tapi takde rezeki.. Sy doakn anak2 akak sihat slalu.,,

Mama Kembar 3 said...

UmmiQusyairi: Walaikumsalam. Thanks dear sbb sudi doakan yang baik baik utk my boys. Mana tau your next bb dpt kembar plak kan? hehe

Ayah Zaidi & Ummi Zayda said...

sya mmg memahami akak yg ade ank kembar,trutama kembar 3..sya ade anak kembar sepasang,wlpn lain jantina tp peel ttp sama gak,x nak mengalah,gaduh,menjerit,mcm2 la..kdg tu bleh ilang sabo..msa kecik mmg agak ssh skit,sbb x cukup tido,x cukup rehat..mcm2 lg la..skrg ni lega skit..dorg da nk msk 3 taun,so..pndai brdikari skit,x la manja sgt nk kna dukung je..penat tu..sya dpt kembar sbb keturunan,belah sya ngn hubby mmg ade keturunan,tu yg dpt kembo tu..
saya brsalin pon melalui caesare gak,kuar x cukup bln..8 bln da nk kuar sbb sempit sgt dlm perut,bru 2kalo 3 mcm akak..x dpt dibayangkn..mmg sgt memahami kalo ade ank kembo ni..bkn merungut just share cite la ye..hihi..ade hikmah yg besar allah bg kta dpt ank kembar..amiiin...

salam syg dr sya..ummi zayda
salu singgah blog saya..http://alyahafiz.blogspot.com/

Mama Kembar 3 said...

Ayah Zaidi & Ummi Zayda: sama laa, si kembar 3 mama ni pun makin besar makin mudah nak dijaga, tapi lasaknya aduhai letih! hehehe... dapat anak kembar mmg lah rezeki yang sangat sangat tak disangka kan? bersyukur setiap hari cam tak percaya je rasanya kan? hehe

sumimie said...

paham sgt perasaan mama, sy ni ada seorg jer kalau jln nk cepat2 jer blk b4 anak nak ek ek. tgk gambo kembar 3 meraung tu mmg nampak cumel tp hati mama mesti 1001 rasa.

adex-aieda said...

dah banyak sangat komen nih.....adex pon komen jugak...bagus akak buat n3 nih...leh jd rujukan...kekadang geram ngan pertanyaan2 org..sampai penat nak jawabkan...heheheh..sebab kita jumpa org lain2 tiap2 hari..lagik2lah twins adex putih cam anak cina...gebus lagik..org jumpa mesti nak pegang...nak cubit pp...x lupa jugak ada yg terus nk nyakat..terus sopil mood twins...spoil jugak mood mamy...hahahah

Mama Kembar 3 said...

sumimie: part baby menangis in public yg buat kita kelam kabut sentiasa kan hehe


adex-aieda: biasa laa org excite tgk kembar so soklan pun banyak la kan. bab spoil mood tu mama stuju sgt sgt!

LIND JOHARI said...

hehe..betul tu mama..ank3 kite ni mmg sentiasa jd perhatian..lin pon alami benda yg same mcm mama. Siap ade yg nak amik gambar lg..hehe

LiFe KaMi said...

wah teharu plak membacanya..
semoga semua menjadi anak yg soleh yer..:)

Haa Fakihah said...

kak sy tabik spring kat akak! sy anak sorang pon smpai tensyen2 kdg2 tuh. tp bile tgk akak jga triplets boys ni sy rs tercabar. takkan aku sorang pon xleh nk urus. akak 3 lg! hehe.

chenta hatie said...

i wish i can met u mamakembar 3.! o exted bce all ur post...

kAmaLiaH said...

bestnya dapat anak kembar..kembar tiga lak tu..hope abg saya pun dapat la cmnie..teringin sgt die nk ank kembr..da 2 tahun kahwin lum ad rzeki..aminn

Anonymous said...

Baru baca ni kak nani. Actually nak stuju dengan semua yang ditulis. Semua soalan tu pun kami dah experience.. penat kadang2 menjawab. especially kalo yang tanya "kembar ke?" hahaha.. sampai satu tahap nak print je kat baju "ye kami kembar" hahaha..

-Erin-

win said...

best2..kembar 3.boleh bagi petua2 sepanjang hamil kembar x ?

HANI HONEY said...

jaga c kembar time kck2 mmg renyah ckit..dh bsr makin mudah.diorg dh leh faham apa yg kita ckp.twins sy dulu pun first time bwk pegi kenduri..dibantainye nangis dua2 sbb ngantuk.jenuh mengusung 1 umah.nasib baik le pegi umah sedara..klu x,mau blk x mkn nasi kenduri..time pegi pakai bj elok2,time blk tinggal sluar sj.dh jd aweks seksi:)

Mrs K@Syida said...

Best la entri mama nih...seriyes...hehehe...saya pun selalu ditanya soalan macam ni. Nak cut & paste kat blog sendiri boleh?...hahaha..gile malas...bab penyakit memang saya setuju. Kadang2 org tak considerate benda ni. Saya pun gila risau bila org tak dikenali terus pegang twin and sayang2. Pastu tangan tu pegang2 pipi. Bukan apa takut germs jer. Susah wooo kalau twin tak sihat. Complete set dengan muntah, batuk, selsema demam & meragam lagi!. Tapi alhamdulillah twin dah 6 tahun. Dorang sendiri pandai jawab dan avoid org pegang ker sayang dorang...huhuhu...lega mak!

missmeraa said...

mama..
ada orang cakap,
kalau yang last kluar tu lah abang, sebab mengalah bagi orang lain kluar dulu.
Tpi klu pk logik, yang kluar dl tu la abgkan, kalau ikut waktu kluar.
dorang ni mcm mn plak?

Mama Kembar 3 said...

missmeraa: si kembar ni mama anggap yg kluar first tu abang. So Fahmi abang, faris no.2 & fauzi no 3 (kluar last). Kalau ikut perangai pun mmg Fahmi yg gaya cam abg - pandai mengarah & also boleh beralah.

wah mah said...

Wah.. bahagianya... tahniah!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...